Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bombmannen tros haft medhjälpare

Polisen tror att självmordsbombaren i Stockholm hade medhjälpare.

– Vi vet erfarenhetsmässigt att det brukar vara flera personer inblandade i sådana situationer, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand.

Efter lördagens bombdåd vid Drottninggatan kommenderades fler poliser ut på offentliga platser i Stockholm. Nu kommer det även att vara fler poliser på gatorna i övriga delar av Sverige. Rikspolisstyrelsen uppger på sin webbplats att samtliga länspolismästare tänker "prioritera verksamheten så att polisen ska bli synligare".
Samtidigt fortsätter utredningen och polisen arbetar med tekniska undersökningar och vittnesförhör. En obduktion av den döde mannen ska också göras.
Självmordsbombaren är inte officiellt identifierad, men polisen är till 98 procent säker på att det är Taimour Abdulwahab, 28 år.
Han var enligt åklagaren välutrustad med bomber och bar ett bombbälte, en bomb i en ryggsäck och något som såg ut som en tryckkokare.
– Det är ett rimligt antagande att något misstag av honom gjorde att en del av bomberna utlöstes och orsakade hans död, sade Lindstrand vid en presskonferens på måndagen.
Så många som möjligt
Taimour Abdulwahab tros ha varit på väg till ett ställe där det fanns så mycket folk som möjligt.
– Kanske Centralen, kanske Åhlens, säger Lindstrand.
På frågan om hur kraftig bomben var svarade han:
– Hade allt exploderat på en gång hade det nog orsakat väldigt ordentliga skador.
Enligt uppgifter till TT ska en försvarsanställd några timmar före dådet skickat en varning till en bekant, men enligt Anders Thornberg, polisöverintendent vid Säpo, finns inget belägg för att någon inom försvaret haft förhandskännedom om att något kunde ske.
Okänd för Säpo
Abdulwahab är helt okänd för Säpo. Thornberg säger att det inte finns några bevis eller underrättelseinformation som tyder på att bombdådet har kopplingar till internationella terrorgrupper. Däremot tros han ha haft medhjälpare.
– Som det ser ut för närvarande var gärningsmannen ensam i själva utförandet. Däremot vet vi erfarenhetsmässigt att det brukar vara flera personer inblandade i sådana här situationer. Vi utgår ifrån att han haft medhjälpare på något sätt, säger Tomas Lindstrand.
Säpo uppger att det finns en risk att självmordsattentatet kan inspirera andra.
– Det är en risk som vi beaktar och arbetar med i vårt förebyggande arbete, säger Anders Thornberg.

Den misstänkte självmordsbombaren Taimour Abdulwahab kom till Sverige från Irak när han var elva. Efter att ha tagit studenten flyttade han 2001 till Storbritannien för att studera sjukgymnastik vid Bedfordshire University i Luton.
Där ska han också ha bott de senaste åren. Enligt brittiska medier ska grannar ha sett honom senast för två och en halv vecka sedan.
Hans fru och tre barn uppges bo på en adress i området.
Luton har under det senaste årtiondet kommit att bli synonymt med islamisk extremism.

Terrorceller
För två år sedan slog en brittisk underrättelserapport fast att staden är hemvist för en stor andel av landets radikala muslimer. Här sägs nya anhängare till al-Qaida rekryteras och polisen har flera gånger genomfört razzior mot misstänkta terrorceller.
Det finns också kopplingar till bombdåden i London den 7 juli 2005. De fyra män som då sprängde sig till döds på tunnelbanetåg och en buss slöt upp på stationen i Luton.
Den extremistiske predikanten Abu Hamza, sedan 2007 fängslad i Storbritannien, ska ha bott i staden och Omar Bakri, som gjort sig ökänd med hyllningar av 11-september-dåden, var under många år en regelbunden besökare.
Brittisk polis inledde i söndags, med anledning av helgens misstänkta självmordsbombning i centrala Stockholm, en husrannsakan i Luton i södra England.
"Inga gripanden har gjorts och inget farligt material har påträffats", skriver polisen i ett uttalande.
Huset är enligt polisen ännu avspärrat.
Samtidigt meddelar brittiska inrikesdepartementet att det har ett nära samarbete med svenska myndigheter, utan att vidare kommentera vad detta består i.
Enligt tidningen Daily Telegraph har grannar i Luton sett den misstänkte självmordsbombaren med sina barn så sent som i november.
– Jag brukade se honom ofta. Han pratade inte mycket, men verkade trevlig. Jag brukade se honom gående med sina barn, säger en granne till tidningen.
BBC rapporterar om att den brittiska säkerhetstjänsten sannolikt kommer att utreda hur länge den misstänkte svenske självmordsbombaren vistats i landet, och med vilka han haft kontakter.
En av kanalens reportrar berättar att mannen "avslöjades" med "förvriden uppfattning" om islam i moskén i Luton redan 2007. När han konfronterades med sina åsikter ska mannen ha stormat ut och inte återvänt, enligt reportern Nikki Jenkins.