Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Böndernas hus

Slottstorget 1, ritat av Kaj Sucksdorff, Svenska Riksbyggens arkitektkontor, invigdes 1962. Huset byggdes av Böndernas Hus AB, där de blivande hyresgästerna Centralkassan (Föreningsbanken), Gästriklands skogsägareförening, Hushållningssällskapet, Hypoteksföreningen och även Lantbrukarnas riksförbund, LRF, ingick. Böndernas hus har även haft lantbruksnämnden, Gästriklands Hemslöjd, Gustaf Anderssons herrekipering och Pressbyrån som hyresgäster.
Redan från början fick Gävle stadsbibliotek lokaler i fastigheten. De har senare utökats. Barnbiblioteket flyttade dit 1979 och 1989 ombyggdes en butikslokal till bibliotekets Kafé Edbom. 1993 byggdes en ny entré för biblioteken och Mellanskog mot Slottstorget och den gamla biblioteksentrén mot Södra Strandgatan byggdes över. På det sättet fick biblioteket utökade lokaler som invigdes 1994.
Böndernas hus har ägts av Skogsägareföreningen Mellanskog, som 1996 försåg huset med ny fasad i trä. Byggnaden såldes 1997 till ett LRF-företag där Mellanskog är delägare.