Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bonnevie till Oscarsgalan?

En del människor är så vackra att de blir sjuka. Ungefär så uttrycker Margreth Olins starka, inlevelsefulla och verklighetsbaserade berättelse om Lea, en glad och positiv liten flicka vars liv trasas sönder alltmer i en uppväxtmiljö som är allt annat än trygg. Den älskade pappan dör i cancer, modern återvänder till sin exman Ole som visar sig vara svartsjuk på hennes förflutna, super och misshandlar henne gång efter annan.

Lea (Maria Bonnevie gör rollen som vuxen) flyr den sociala misären genom att bedöva sig med droger och blir som vuxen fast i herointräsket. Hon får barn tillsammans med sin likaledes missbrukande fästman och för att finansiera sitt beroende prostituerar hon sig. Den onda spiralen snurrar allt snabbare mot den personliga katastrofen.

”Man ger inte upp sitt barn”, säger den kärleksfulla men psykiskt nedbrutna modern (Gunilla Röör). Emellertid finns det ingen återvändo, Lea måste få hjälp och tillfriskna innan hon är kapabel att ta ansvar för någon annan människa. Och barnets bästa måste alltid prioriteras.

Historien, sorgligt nog alltför vanlig, berättas på ett dokumentärt och personligt sätt med ett konstnärligt, smått poetiskt men hackigt, bildspråk och passande musik såsom kvidande fioler.

Filmen tillkom för att dottern till verklighetens Lea skulle få en förklaring till att hennes mamma började sitt destruktiva liv och valde att lämna bort henne. Parallellt skildras i sin tur den komplexa, sargade relationen mellan Lea och modern.

Varning för filmens starka inledningsscen: en nedblodad Maria Bonnevie på en toalett med en spruta instucken i skinkan.

Svensknorskan klarar sin utmanande roll med glans, om än med lite överspel på sina ställen, som kanske inte kan lastas henne. Gunilla Röör är också bra liksom finländaren Antti Reini i sin roll som ”the bad guy”.

Inte alls märkligt att filmen blev nominerad som Norges kandidat till Oscarsgalan. Den lär ha goda chanser.