Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boplatsen växer på Södra Skeppsbron

Lägret med EU-migranter på Philipsontomten vid Södra Skeppsbron växer återigen. Nya ägaren HSB har i nuläget ingen plan för hur de ska hantera de objudna gästerna.

Annons

– Det här var helt nytt för mig. Jag får börja med att åka ut och titta hur det ser ut, säger Anders Wallner, vice vd för HSB södra Norrland.

HSB planerar att bygga bostäder på tomten som först ska saneras från markföroreningar. Det ska förre ägaren CA Fastigheter AB ta tag i till sommaren.

– Då kan i alla fall inte de här personerna bo kvar där, säger Anders Wallner.

Ödetomten på Södra Skeppsbron har i varierande grad använts som boplats för EU-migranter under flera års tid. Så sent som i helgen var det ett 30-tal personer som bodde där i sina bilar, enligt uppgifter till GD. Häromdagen anslöt ytterligare ett 15-tal till boplatsen som börjar bli en sanitär olägenhet. Det är inte bara högarna med sopor och skräp som växer. Skogsdungen i ena kanten av grusplanen används som latrin. GD erfar att det snart kan söka sig ännu fler personer som saknar boende till platsen. Om några veckor ska EU-migranterna som under vintern har bott på Engesbergs camping lämna det området.

– När sommarsäsongen börjar har vi inte längre möjlighet att erbjuda dem långtidscamping. I så fall får de betala dygnshyra vilket blir betydligt dyrare. De frågade om jag kunde rekommendera något annat boende. Jag svarade att det jag känner till närmast Gävle är campingplatserna i Furuvik eller vid Medskogssjön, säger Kaj Stefanius, ordförande i Gävle camping Engesberg.

Sedan oktober har ett 20-tal EU-migranter bott i husvagnar på campingen. Men snart går kontraktet ut. Campingen drivs av en ideell förening. Verksamheten bygger till stor del på medlemmarnas arbetsinsatser när det gäller den dagliga driften. Och de cirka 30 platserna för långtidscamping under sommarsäsongen är främst reserverade för just medlemmarna.

– Vi är beroende av att få in pengar för att kunna betala arrende och andra kostnader. I praktiken är det övriga gäster, korttidsbesökare, som vi tjänar pengar på, säger Kaj Stefanius.

LÄS OCKSÅ:

Lili André: Måste sätta ner foten