Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bor knappt 100 meter för nära

ÖSTERFÄRNEBOVem törs skicka sina skolbarn fem kilometer efter en relativt stor väg utan vägbelysning i vinter?- Det finns ingen som gör det, säger Barbro och Jan-Olov Olsson i Österfärnebo.

Annons
Deras döttrar Elin och Emma, 15 och 13 år, bor för nära skolan för att få skolskjuts och tvingas därför av Sandvikens kommun att cykla till skolan i Österfärnebo. Flickorna har flera kompisar som befinner sig i samma situation. Själva känner flickorna rädsla att ge sig ut på väg 503 där det i alla fall går 600 fordon varje dygn.
- Vägen är absolut inte trafiksäker för skolbarn, menar Jan-Olov. Skolbussen kör sträckan varje dag så det handlar inte om någon fördyring. Det handlar helt enkelt om principer.
Enligt de mätningar som Samtrafikenhet på kommunen gjort är sträckan från Olssons till skolan 4 904 meter. Det ska vara 5 000 meter för att barnen ska beviljas dispens.
- Men jag litar inte riktigt på den mätningen, säger Jan-Olov. En granne fick skolskjuts för sitt barn och vi har mätt avståndet med hjälp av GPS och det är lika långt. Men enligt kommunen skiljer 148 meter.

Timmerbilar
Vägen mellan kyrkan i Österfärnebo och Horndal är stundtals hårt trafikerad. Många timmerbilar kör sina frakter efter den. Enligt den skolskjutssyn som kommunen gjorde i maj 2001 beskrivs vägen så här: Vägen har god planstandard och bra sikt. Ingen belysning finns utefter vägen. Ingen kollektivtrafik finns på sträckan. Jämfört med andra vägar i länet menar NTF och Vägverket att denna väg är som en mindre genomsnittsväg och att det finns ett flertal vägar med betydligt sämre trafiksäkerhet. Trafiksäkerhetsproblemen är diffusa. Antal fordon per årsmedeldygn är 600 enligt Vägverkets mätningar.
- Nu ska vi överklaga det här beslutet till länsrätten, menar Jan-Olov Olsson. Jag har själv inte läst svaret från Samtrafikenheten, men brevet har kommit till oss.
I brevet från Samtrafikenheten står att i kommunens skolskjutsreglemente görs inga bedömningar av vilka vägar som är säkra eller inte. Vidare skrivs att barn på tolv år är trafikmogna.
I dag får Jan-Olov och Barbro försöka anpassa sina arbetstider för att kunna köra flickorna till skolan.
- Det är svårt att kunna passa våra arbetstider med skoltiderna, menar Barbro.
Det finns ingen kollektivtrafik efter väg 503 och det betyder att föräldrarna måste köra barnen eller tvinga ut dem på väg 503.

JÖRGEN LARSSON