Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borg pessimistisk

Finansminister Anders Borg spår att arbetslösheten ökar till nästan 12 procent 2011.
Sveriges BNP sjunker med 4,2 procent i år, enligt finansminister Anders Borgs nya bedömning.

Annons

I slutet av januari spådde regeringen att BNP skulle falla med försiktiga 0,8 procent i år för att sedan vända uppåt. BNP-ökningen skulle bli 1,5 procent 2010 och 3,0 procent 2011. I budgetpropositionen i september förra året trodde regeringen att BNP skulle växa med 1,3 procent i år.
Arbetslösheten skulle toppa på 8,5 procent nästa år trodde regeringen i januari.
I tisdags gjorde statliga Konjunkturinstitutet bedömningen att BNP sjunker med 3,9 procent i år och att arbetslösheten stiger till 10,7 procent nästa år.

– Den ekonomiska politiken ställs inför mycket stora utmaningar. men inriktningen är tydlig. Krisen ska mötas samtidigt som vi ska värna de offentliga finanserna, säger Anders Borg.
I den nya prognosen gör regeringen en mycket dyster bedömning av utsikterna i den svenska ekonomin. Det innebär också att de offentliga finanserna försämras kraftigt och kommer att visa underskott fram till 2012. Under 2010 och 2011 blir underskotten över 3 procent, spår regeringen.