Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borg pessimistisk

Finansminister Anders Borg spår att arbetslösheten ökar till nästan 12 procent 2011.
Sveriges BNP sjunker med 4,2 procent i år, enligt finansminister Anders Borgs nya bedömning.

I slutet av januari spådde regeringen att BNP skulle falla med försiktiga 0,8 procent i år för att sedan vända uppåt. BNP-ökningen skulle bli 1,5 procent 2010 och 3,0 procent 2011. I budgetpropositionen i september förra året trodde regeringen att BNP skulle växa med 1,3 procent i år.
Arbetslösheten skulle toppa på 8,5 procent nästa år trodde regeringen i januari.
I tisdags gjorde statliga Konjunkturinstitutet bedömningen att BNP sjunker med 3,9 procent i år och att arbetslösheten stiger till 10,7 procent nästa år.

– Den ekonomiska politiken ställs inför mycket stora utmaningar. men inriktningen är tydlig. Krisen ska mötas samtidigt som vi ska värna de offentliga finanserna, säger Anders Borg.
I den nya prognosen gör regeringen en mycket dyster bedömning av utsikterna i den svenska ekonomin. Det innebär också att de offentliga finanserna försämras kraftigt och kommer att visa underskott fram till 2012. Under 2010 och 2011 blir underskotten över 3 procent, spår regeringen.