Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borgmästare Folcker hade också en hörna

Annons

Artikeln om Lindbloms hörna och Sandbloms hörna i förra veckan har föranlett en och annan gammal Gävlebo att höra av sig. Däribland Björn Trång, som hade släktband med Edvard och Karin Lindblom och minns att det gathörn där deras butik låg ibland också kallades Prinshörnan.

Det var den så kallade folkhumorn som hade slagit till. Korsningen mellan Drottninggatan och Kungsgatan...

Men Lindbloms hörna var trots allt den vanligaste benämningen.

– Och du har så rätt, säger Björn. Det skulle vara bra mycket trevligare att återuppliva det namnet och skriva det på gatuskyltarna också.

Karl-Olof Elmsjö har hittat en annan gammal bild, tagen från stadshusets tak, som föreställer samma gathörn. Kanske från 1925 då stadens radioantenn placerades där, eller möjligen något år tidigare.

Och Alf Uddholm, den gamle läroverksrektorn, berättar att han och hans bror gärna sökte sig till Sandbloms hörna på 1920-talet eftersom det fanns många fina leksaker i skyltfönstren där.

Han nämner också andra kända gathörn som Politiska Knuten (hörnet mellan Drottninggatan och Västra Strandgatan i Uppsala) och hörnan vid borgmästare Folckers hus vid Stortorget i Gävle för sisådär 300 år sedan.

Inte ens Alf är dock så gammal att han minns exakt var det låg. Men han nämner att det före 1790 inte fanns några gatuskyltar med husnummer.

”Positioner angavs i stället ofta med hörn”, skriver han.

Alf hänvisar också till de gamla romarna och deras korsvägar, till dagens madonnabilder i Roms gathörn – och till fotbollen med dess hörnor.

Ulf Kriström