Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Börshuset

Kyrkogatan 33, uppfördes av Gefle Filialbank 1851 vid Östra Lillån, som då gick parallellt med husets entré. Börshuset byggdes med trekantig profil i en våning med fasad av putsat tegel och hade på taket ett klocktorn. Huvudentrén var utformad som en tempelportik med fyra ljusmålade kolonner av gjutjärn. Här fick förutom filialbanken även Börsen lokaler 1862.
Vid stadsbranden 1869 förstördes byggnaden, men vid återuppbyggnaden kunde de ursprungliga ytterväggarna och järnkolonnerna användas. Börshuset uppfördes av nybildade AB Gefle Bank i två våningar och den mittersta delen utgörs som tidigare av den starkt markerade entrén med sina fyra kolonner.
1908 byggdes Börshuset på med en vindsvåning, ritad av Fritz Ulrich. Fasad och fönster förändrades. På andra våningen hade Gävle stadsbibliotek sina lokaler 1910-1938.
Börssalen, som är rund och mer än sex meter hög, har träboaserade väggar som avslutas med ett kupoltak.
Huset såldes 1888 till Gefleborgs Sparbank, som blev kvar i lokalerna till 1960 då banken byggde nytt hus på Nygatan. Börshuset såldes då till Sällskapet Hjälpsamheten, S H-n Orden. Löfgren, F, & Sollbe, B: Gävlevandringar med Folke.