Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bosse är varje förenings dröm

I stort sett varje dag mellan 10.00 och 14.00 sitter Bosse Söderberg på IK Huges kansli och jobbar.
- Jobbar och jobbar, jag tar hand om bokföringen, registrering och den ekonomiska biten, säger Bosse lite försynt.

Bosse Söderberg kommer från Vargön utanför Vänersborg i Västergötland. Han är maskiningenjör med en extra utbildning inom företagsekonomi. Han arbetade sex år i Karlstad innan han kom till Gävle, Bomhus och Korsnäs.

- Det hann bli 35 år på Korsnäs, säger Bosse.

Han pratar med en dialekt som fortfarande har en udd av värmländska.

- Jaså, tycker ni det, säger Bosse, ja, det sägs att värmländskan är den dialekt som är lättast att ta till sig och svårast att bli av med.

Att han ska fylla 80 år kan man inte tro, verkar pigg i kroppen och ser oförskämt ung ut. Bosse har själv aldrig varit aktiv spelare inom IK Huge, men spelade lite hockey och annat mest som motion som ung. Att han halkade in hos Huge ser han mest som en tillfällighet.

- Det var förstås när barnen var små, de var aktiva och jag följde med. Som det brukar vara.

Han blev sedan efter en tid tillfrågad att bli kassör och sedan dess har han varit med. Han är nu inne på sitt 15:e år som ideellt arbetande och sedan år 2000 är det han som i stort sett ensam sköter kansliet.

- Vi har ju så klart en vaktmästare och några andra timanställda som sköter själva anläggningen, men jag finns tillgänglig mellan 10-14 i stort sett varje dag.

Han tycker det är synd att klubbarna i dag sällan har råd att ha anställd personal.

- Men samtidigt har arbetsbördan minskat i samband med att datorer och annat har kommit mer och mer, så i en förening av den här storleken behövs inte en heltidsanställd.

Han har sagt att han kan ställa upp en tid tills annan lösning hittas, men förra gången han sa det blev det fem år, och nu har han ännu en gång meddelat att han kanske är på väg att sluta.

- Men det är svårt att få tag på ersättare, ingen vill ta över, de yngre vill ofta ha betalt och föreningarna har dålig ekonomi, så det går inte ihop.

Bosse tycker det är viktigt att ha en aktiv förening ute i stadsdelarna. Han kan se att i Bomhus har det blivit lugnare och skadegörelsen har minskat, nu när Huge har många unga som spelar både fotboll och ishockey. Varje helg och många kvällar är det fullbokat på alla planer och ishockeyrinken, också den alltid fullbokad, stängdes ner för säsongen så sent som förra helgen.

Något Bosse gärna berättar om är den nya grupp som bildats i Huge. Det är Hugeveteranerna, en grupp av före detta aktiva i föreningen som träffas varje måndag en gång i månaden och pratar minnen.

- Dessutom har vi nästan varje gång en föreläsare, det har hittills varit personer inom det lokala idrottslivet. Vi är ungefär 35 personer i gruppen och till varje möte kommer 20-25 personer, så det är populärt.

Nu ska Bosse alltså fylla 80 år, men han är inte mycket för att fira, så i stället befinner han sig på annan ort.

- Men på måndag är jag på plats här igen, avslutar Bosse och ser nöjd ut.