Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bossens gitarrist spelar för sina kusiner

Han har spelat gitarr med The Boss i 25 år. Men svenskättlingen Nils Lofgren vill inte kallas bakgrundsfigur.

– Jag står ju längst fram bredvid Bruce, med 30 instrument, skrattar han.

Bruce Springsteen och E Street Band är i Stockholm för att ge tre konserter på ett utsålt Stadion. För Nils Lofgren, som ganska nyligen har stigit upp ur sin säng på Grand Hotel när telefonen ringer, är det ett extra kärt återseende.

– Min pappa är från Sverige, så jag kommer att ha ungefär 40 kusiner i publiken. I vanliga fall brukar jag åka ut till arenan några timmar före Bruce och de andra för att titta till mina grejer, men den här gången gör jag ett undantag för att hinna umgås med släkten, säger han.

– När jag var liten brukade farfar spela svensk folkmusik för mig, och farmor lagade svensk mat i alla år. Jag känner mig väldigt hemma här.

Nils Lofgren är inte den mest kända av E Street Bands medlemmar, både gitarristen Little Steven och saxofonisten Clarence Clemons brukar få mer uppmärksamhet. Trots detta har han turnerat med Springsteen i 25 år, samt spelat med Neil Young, Ringo Starr och Jerry Lee Lewis.

Han gillar att vara en del av ett band vid sidan av sin solokarriär, men ser sig inte som en bakgrundsfigur.

– Jag står ju längst fram bredvid Bruce, med 30 instrument. Jag skulle sabba rätt mycket om jag gjorde nåt fel, skrattar han.

Bruce Springsteens Göteborgsspelningar förra sommaren fick uteslutande höga betyg av de stora tidningarna. Publiken fick bevittna ett E Street Band i högform.

Nils Lofgren ger sin boss äran för den återvunna glöden i bandet, men påpekar samtidigt att det krävs rutinerade musiker för att klara av utmaningen.

– I slutet av förra turnén började Bruce ändra låtlistan varje kväll, samt ta upp önskelåtar från publiken. Nu gör vi covers som vi aldrig spelat förut, helt galet.

Varför är ni så populära här, tror du?

– Kvällarna i Sverige har alltid varit enastående och speciella, och det är vi tacksamma för. Men att analysera varför ger inte så mycket, vi är bara lyckliga över att vara här.