Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsbristen tvingar dem att bo i Gavlegårdarnas gamla kontor: "Känns som ett fängelse"

Bostadsbristen tvingar 29 barnfamiljer med uppehållstillstånd att bo i Gavlegårdarnas gamla huvudkontor i Hemsta. "Det är mycket problem här", säger Amran Abdullhi Artan som bott där i tre månader nu.

Gefle Dagblad berättade på tisdagen att bostadsbristen i Gävle är så akut att 29 barnfamiljer just nu tvingas bo i Gavlegårdarnas gamla huvudkontor i Hemsta.

Läs mer: Barnfamiljer tvingas bo i Gavlegårdarnas gamla huvudkontor – kommunen hittar ingen annan lösning

Det kommunala bostadsbolaget flyttade därifrån i höstas och sedan årsskiftet har lokalerna fungerat som akutboende för personer med uppehållstillstånd. Lösningen var tänkt som tillfällig, men kommunen ser i dag ingen annan utväg.

Tre av kvinnorna som bor där är Dahaba Nuur Dhiblawe, Safiya Hussein Guleid och Amran Abdullhi Artan. De har gemensamt att de kommer från Somalia och har beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Nu bor de med sina barn i små kontorsrum där kommunen har ställt in bord och våningssängar.

Dahaba Nuur Dhiblawe visar hur det ser ut i hennes rum. Leksaker ligger utspridda, kläder hänger på sängkanterna och på ett litet bord i hörnet står matförpackningar och köksgeråd. Det är kvavt och luktar instängt, men fönstret går bara att öppna en liten bit.

– Huvudet värker varje dag, säger Dahaba Nuur Dhiblawe som kan lite svenska.

De 29 barnfamiljerna delar på köksutrymmen och toaletter. Ofta bildas det långa köer till badrummen.

Även Amran Abdullhi Artan berättar via tolk att det är problem att vädra. Hon bor med sin bäbis som brukar få svårt att andas på nätterna eftersom det är så varmt.

– Det är mycket problem här. Det är instängt och känns som att bo i ett fängelse. Det finns inga ställen där barnen kan leka.

Amran Abdullhi Artan kom till Sverige förra sommaren efter att ha flytt inbördeskriget i Somalia. Hon är utbildad sjuksköterska och drömmer om att fortsätta jobba som det i Gävle där bristen på sjukvårdspersonal är skriande. Men först måste hon lära sig språket och försöka lösa bostadsfrågan.

– Jag kommer att försöka söka lägenhet på egen hand. Frågan är bara hur när jag inte kan språket och inte vet vilka vägar jag ska ta. Det är ett problem, säger hon.

Safiya Hussein Guleid har bott i det gamla huvudkontoret i sju månader nu och hoppas att det snart ska vara över.

– Vi vill gärna ha stöd och hjälp och hoppas att kommunen kan hitta en lämplig plats där vi kan bo med våra barn, säger hon via tolk.