Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

De bor i Gävles högsta hus: "Här gäller det att inte vara höjdrädd"

Valbo kyrka, Gävles centrumkärna och det blåa havet. Leif och Margareta Eriksson bor på femtonde våningen i det nybyggda huset på Muréngatan. Det bästa med lägenheten? En stor, rymlig balkong och panoramavy över Gävle.

Annons

När jag kommer till Muréngatan 20A kliver jag in i hissen och åker femton våningar upp. När Margareta Eriksson öppnar ytterdörren slås jag direkt av utsikten.

– Ja, visst är den magnifik? Frågar Margareta när hon ser mitt ansiktsuttryck.

Det var för två år sedan som lägenhetshuset började byggas. Med sina 45 meter är huset hittills Gävles högsta. Leif och Margareta fick nys om att ett trygghetsboende skulle byggas och vid intresseanmälan hade Leif bara två krav - att bo i en trerummare och gärna ganska högt upp. Att det sedan visade sig bli allra högst upp kom som en positiv överraskning.

Leif och Margareta Eriksson blickar ut över utsikten från deras balkong.

– Tack vare den här utsikten känns lägenheten både större och ljusare, säger Leif Eriksson.

Byggnadens arkitektur är något som har skapat delade åsikter. En del är kritiska, men Leif och Margareta, som vet budskapet, tycker att huset känns magnifikt. Fasaden går i olika nyanser av blått - från mörkt till ljust. Tanken är att ju högre upp på byggnaden, desto ljusare blir färgen.

– Därför kan man säga att vi, som bor allra högst upp, bor i himlen, säger Leif Eriksson.

Än så länge har Margareta svårt att våga sig ända fram till räcket. Hon ser fram emot den dag när balkongen blir inglasad.

När jag träffar paret Eriksson i lägenheten har de bara sovit där i två nätter. De fick nycklarna den 27 juni och har precis börjat komma i ordning. Än så länge finns det inte så mycket möbler, men tanken är att det ska vara enkelt. I det öppna vardagsrummet finns en soffgrupp med en röd soffa och två, blommiga fåtöljer.

– Det är nästan det enda vi köpte nytt inför flytten, säger Margareta Eriksson.

Hela lägenheten går i ljusa färger, både på tapeter och kakel. Det är något Leif och Margareta själva valde inför flytten, men de har samtidigt varit noga med att låta lite gammalt ta plats - detaljer i form av minnen.

Forutom att hustaken utifrån känns som en del av lägenheten, har Leif och Margareta inrett ett av fönstren med holländska hus, som Leif samlat på sig under alla sina flygresor med det holländska flygbolaget KLM.

Trots att Leif ursprungligen är från Gävle, har han och Margareta aldrig bott i Gävle tillsammans. De är dessutom vana att ha natur runt hörnet. Under sommaren spenderar de den största tiden ute i sommarstugan i Bovik. En plats som funnits i Leifs familj i flera generationer.

Kärleken till Bovik och naturen är något som genomsyrar lägenheten. Ovanför sängen sitter en tavla som är ett fotografi på en canvas.

– Jag har tagit den där bilden. Utsikten är från huset i Bovik. Det känns bra att ha en del av Bovik här, säger Leif Eriksson.

På vardagsrumsbordet står en nyplockad bukett från Bovik.

Kärleken till sommarstugan i Bovik representeras bland annat av en nyplockad bukett.

I vardagsrummet finns också tavlor på temat natur. Det är Margareta som målat dem.

– Inspirationen kommer från resor vi gjort där vi har seglat, säger hon.

Lägenhetshuset är anpassat efter de boende som de flesta är över 70 år. En reception finns på bottenplan där personal kan hjälpa till med eventuella frågor och problem.

– Det finns också en matsal där vi kommer kunna äta middag om vi vill. Längre fram kommer det också finnas möjlighet att få fotvård och massage, säger Margareta Eriksson.

Det nybyggda trygghetsboendet på Muréngatan är 45 meter högt, och hittills Gävles högsta höghus.

Vi går ut på balkongen, lägenhetens starkaste sida. Här kan det vara lätt att drabbas av svindel. Margareta står gärna en bit ifrån räcket och ser fram emot den dag när balkongen blir inglasad. Men för en icke höjdrädd besökare är utsikten utöver det vanliga.

– Ja, här gäller det att inte vara höjdrädd, men vi har verkligen en panoramavy över hela Gävle, säger Leif Eriksson och blickar ut över hustaken.

Och det är inte bara från balkongen som den magnifika utsikten syns. Antalet fönster gör att stadskärnan känns som en del av rummen - och ja, utsikten kan ses från alla rum.

Från balkongen har Leif och Margareta en fantastisk utsikt över Gävle. De kan till och med se toppen på Valbo kyrka.

Från balkongen går det bland annat att skymta Valbo kyrka, Gävle sjukhus och teatern. Från köksbordet kan Leif och Margareta se tågrälsen och skymta havet.

– Vi kan hålla koll på om tågen är i tid, säger Margareta och skrattar.

Leif och Margareta utnyttjar också utsikten till att orientera sig i Gävle. När vi står på balkongen och blickar ut över hustaken, pekas det hit och dit.

– Där borta ligger sjukhuset, säger Margareta Eriksson.

– Vi funderade länge på vad den där byggnaden med grönt, runt tak var. Sedan kom vi på att det måste vara teatern, säger Leif Eriksson.

Leif och Margareta Eriksson har bara hunnit sova i sin nya lägenhet i två nätter, men de är redan säkra på att de kommer trivas.

Det blir en helt annan sak att se Gävle från ovan. Helt plötsligt slog det Leif att det är grönare än vad han trott, och att gömda pärlor tittar fram längs gatorna - vackra hus som Leif och Margareta säkert annars aldrig skulle upptäcka.

– Det vi letar efter just nu är var torget är. Vi vet i vilken riktning det ligger, men vi har inte lyckats avgöra den exakta platsen, säger Leif Eriksson.

Det märks att Leif och Margareta trivs med utsikten, som är svår att inte bli imponerad av. Kan det vara Gävles bästa utsikt? Ja, det kan det nog och den kommer att vara Leif och Margaretas vardag i många år framöver.

Hur känns det att bo i Gävles högsta hus?

– Det känns speciellt, helt klart, säger Margareta Eriksson och får medhåll från sin man.

– Det är en rolig grej, att hittills finns det ingen i Gävle som bor högre upp än oss, säger Leif Eriksson.

LÄS OCKSÅ:

Ulrika och Jannes svarta kolonistuga på Söder i Gävle med blick för form och återbruk – en plats att bli glad och lugn av

Familjen har en egen liten semesterö i Storsjön – "Hela ön är vårt hem"

Allt går i vitt hemma hos Anette i Skutskär: "Är det för mörkt blir jag nästan deprimerad"

Under åren har Margareta och Leif seglat en del, något som Margareta återskapat i form av en målning som sitter ovanför soffan i vardagsrummet.

Skulpturen av en liten flicka som sitter på en stol, fick Leif under en resa till Tyskland.

På balkongen har Leif och Margareta placerat ut två solstolar, som de hoppas kunna använda när solen kikar fram.

Leif Eriksson fick ett helt annat perspektiv på Gävle som stad när han fick se det från ovan.

Nedanför köksfönstret ringlar sig tågrälsen.

Från köksfönstret går det att se en hel del - från tågräls till hav.

Utsikt från köksfönstret.

Från köksfönstret går det att skymta havet.

Soffgruppen, tillsammans med matsalsbordet, är det enda som köptes nytt inför flytten.

En annan detalj som visar kärleken till sommarstugan i Bovik är en tavla som sitter ovanför sängen. Det är Leifs fotografi, taget utanför stugan, som har placerats på en canvastavla.

Hustaken är många, och Leif har sett ett och annat vackert hus som han annars kanske aldrig hade upptäckt.

Leif och Margareta Eriksson har tagit tillfället i akt att försöka orientera sig i Gävle. I nuläget försöker de hitta torget.

Margareta Eriksson blickar ut över utsikten från köket.

Tack vare dubbla fönster hörs inget oljud från tågen in till lägenheten.

Arkitekturen på det nya huset har väckt delade åsikter. Tanken är att den blå färgen blir ljusare ju högre upp på huset.

Det faktum att trygghetsboendet har en egen reception gör det extra speciellt. Det blir det första i Sverige med den typ av service för bostadsrätter.

Utsikten från Leif och Margaretas sovrum.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!