Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

De var första familjen att flytta in på Eskön: "Tystnaden ger ett lugn i hela kroppen"

Mats Eriksson blickar ut genom köksfönstret och förlorar sig en smula i utsikten där höstsolen glittrar i vattnet.
– Här har man naturen på första parkett och tystnaden ger ett lugn i hela kroppen. Man slappnar av när man kommer hit.

Annons

Familjens fyra medlemmar var de första som flyttade ut till det nya bostadsområdet Esköhamn. I november 2016 gick flyttlasset från ett Sätra som badade i ljus och med folk i rörelse till Esköns mörker och stillhet. En förändring med många kontraster, men Mats Eriksson försäkrar att ingen i familjen har ångrat sig. Sonen Mathias som sitter bredvid nickar instämmande.

Mats och Mathias Eriksson vid sidan av familjens hus på Marvägen 1 på Eskön. I bakgrunden småbåtshamnen med klubbstuga, sjösättningsramp och snart bryggor.

De hade hört talas om Eskön men aldrig varit på besök trots många år av förankring i Gävle. Alltid drömt om ett havsnära boende, men i första hand siktat på en sommarstuga. Här blev det allt i ett.

LÄS OCKSÅ: Omstritt projekt vid Esköhamn närmar sig slutet: "Jag kan förstå om många blir rädda för förändringar"

Västkustvillans lokala representant, Jörgen Larsson, byggde ett visningshus i det då tomma bostadsområdet och lade ut för försäljning. Först till kvarn lät han meddela och familjen Eriksson bestämde sig tämligen snabbt.

Kärlek vid första ögonkastet

– Man kan nog säga att det var kärlek vid första ögonkastet, säger Mats Eriksson.

Ett kompakt boende på Marvägen 1 med 95 kvadratmeter fördelade på fyra rum och kök. Under året har de byggt ett garage och på framsidan som är vänd mot havet pågår arbetet med en stor terrass och ett uterum.

Nu är de inte heller längre ensamma. Grannar har tillkommit, flera hus har kommit upp, förberedande markarbeten pågår på övriga tomter. Nästa sommar kommer det att vara ett helt annat liv och rörelse i området.

Till varje hus hör en båtplats i hamnen. Det blir också en ny upplevelse för en landkrabba som Mats Eriksson beskriver sig själv.

– Här gäller det att tänka till så det blir rätt. Det finns så många modeller och motorer att välja på. Mycket tycke och smak kan jag tänka mig.

Naturupplevelserna är något de hela tiden återkommer till. En stjärnhimmel som ser helt annorlunda ut jämfört med den i stan, ett fågelliv med bland annat havsörn och ständiga möten med vilda djur.

– Frugan höll på att gå rakt in i en älg när hon var ute med hunden en kväll, skrattar Mats Eriksson.

– Jag ser rådjur nästan varje dag på väg till skolan, säger Mathias.

Det är klart att logistiken är en annan. Två bilar krävs. Mathias har en mopedbil som han rattar de nio kilometerna fram till gamla E4 där han tar bussen till sista året på Polhemsskolans barn- och fritidsprogram. För honom tar det ungefär 50 minuter från dörr till dörr.

Med bil, om man kör lagligt, blir restiden 22 minuter till Gävle, förklarar pappa Mats och menar att det inte är särskilt mycket.

Nu krymper också avstånden när fiber dras ut till Eskön och problemen med mobilt bredband försvinner.

– Tätare bussturer hit ut skulle inte skada. Det skulle underlätta både om man vill gå på restaurang i stan och barnens möjligheter att träffa sina kompisar, säger Mats Eriksson.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!