Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Gävle växer – nu kan du tycka till om flera hundra bostäder i sommar

Detaljplaner för nästan 600 bostäder på olika håll i Gävle ställs ut under sommaren. Då finns möjligheten för gävleborna att tycka till om byggplanerna.
Efter att mark- och miljödomstolen sagt sitt ser det också ut att bli en biogasmack vid Teknikparken.

Annons

Området runt Gavlerinken i Sätra fortsätter att växa. Nu är det området vid travet, mitt emot idrottshallarna, som står på tur att bebyggas. En detaljplan är framtagen som ska göra det möjligt att bygga såväl flerfamiljshus som hotell granne med travbanan och restaurangen. Ett hundratal lägenheter tror kommunen att det ryms på platsen.

Förslaget ställs ut på samråd till den 25 augusti och fram till dess kan gävleborna tycka till om byggplanerna.

Plus-läsning: Hundra nya bostäder på Gävletravets parkering

Läs mer: Här planeras för en helt ny stadsdel

Fler detaljplaner är ute på samråd under sommaren, något som ger gävleborna möjlighet att berätta för kommunen vad de tycker om planerna före den 25 augusti.

Så här kan Kungsbäck bebyggas med nya bostäder.

I Kungsbäck är det redan i detaljplanen klart hur många nya lägenheter kommunen tänker sig, 300 för studenter och 100 vanliga hyresrätter. De ska byggas runt två gårdar intill Åkermans kulle, där det i dag är parkering.

Läs också plusartikeln: Så kan Kungsbäck växa med 400 bostäder, kafé och matbutik

Läs mer: Kungsbäck kan få 300 nya studentbostäder - och en mataffär

Affärslokalen, där det i dag säljs profilkläder, i hörnet av Granitvägen och Östra trädgårdsvägen på Sörby, ska ge plats för bostäder. Där vill Riksbyggen bygga mellan 70 och 80 bostadsrätter i två huskroppar med som mest åtta våningar.

Läs mer (plusartikel): 70 nya lägenheter planeras i Sörby

Ägaren till den före detta Porslinsfabriken, vid rondellen vid Fleminggatan på söder i Gävle, vill bygga om den från företagshotell till bostäder. Enligt detaljplaneförslaget, går det att göra sex lägenheter i huset, som länsstyrelsen anser är bevarandevärt. Området är klassat som riksintresse och är en del av Gävles utveckling som industristad. Gefle porslinsfabrik, som haft kontor i huset, har också varit en viktig del av Gävle som arbetsgivare och leverantör av lokaltillverkat porslin enligt detaljplaneförslaget som är ute på samråd.

Läs mer: Gamla porslinsfabriken kan bli bostadshus

Gästrike ekogas har länge velat bygga en biogasmack granne med Teknikparken, nära E16 och E4. Länsstyreslen sa nej, men Mark- och miljödomstolen slog sedan fast att macken går att kombinera med skyddet för grundvattentäkten. En detaljplan för mackbygget är nu ute på samråd.

Läs mer: Länsstyrelsen stoppar biogasmacken vid Teknikparken

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!