Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Julmys i ladan – glöggen och gröten värmer

Grötfrukost eller glöggmys i ladan – det kan vara ett sätt att flytta runt julkalaset, och inte bli sittande på samma ställe.
Två skolkamrater som blivit kollegor hjälpte Pralin med att dekorera ett fint julbord.
Keramik i grå och bruna nyanser blev utgångspunkten, och för blommor och ljus så är det överdåd som gäller.

Annons

Ida Svärdström och Lina Bifrost kommer från byar i Svärdsjö och Sundborn, norr om Falun. De träffades första gången när de hamnade i en gemensam tyskaklass i femman.

– Sedan gick vi i parallellklasser på högstadiet här i Svärdsjö, men vi umgicks inte, tills för två år sedan då vi insåg hur lika vi är, säger Lina Bifros

Granris på golvet och kransar som ger höjd på dukningen.

– Det kanske var lika bra att vi slapp mellanstadiebråken, nu hörs vi nästan varje dag och bollar med varandra. När man arbetar ensam så är det skönt att ha någon att prata med, säger Ida Svärdström.

Glöggen värmer i den kalla ladan. Lina Bifrost och Ida Svärdström har blivit varandras kreativa bollplank.

De har mycket gemensamt. Båda har fyllt 29 år och har en bakgrund som dekoratörer. Och båda bor i hop med varsin före detta klasskamrat – Lina är gift med Per och Ida är sambo med Marcus.

Lina muggar står på upp och ner-vända skålar, de fick bli utgångspunkten för dukningen, och för blommor och ljus så är det många som gäller.

För Ida Svärdström började det egna företagandet för två år sedan med en keramikkurs. Hon fick mersmak och det slutade med att hon köpte både drejskiva och ugn. Keramikverkstaden har hon i ett varmbonat uthus på gården.

– När jag går dit går sambon till garaget, det är perfekt, säger Ida som har ett år kvar på en kurs i entreprenörsskap på högskolan. Under den tid som blir över jobbar hon i verkstaden, testar och bygger upp en kollektion i stengods.

– Jag har alltid tusen idéer, ibland måste jag dämpa mig själv, men vill någonstans så tar jag mig dit, jag är nyfiken, säger Ida som fick en kick i rätt riktning när Lina satsade på blomsterbutik i Svärdsjö.

Makramé skärmar av det bortre av ladan.  Den är flätad av Christel Andersson, som också bor i Svärdsjö, under varumärket Christel Jane.

Lina Bifrost öppnade första veckan i oktober, efter att ha arbetat tio år hos andra florister, och vidareutbildat sig. Hon målar också egna kort och affischer, med blommotiv. Det är bra med flera ben att stå på. Och hon säljer Idas keramik.

Höjd i dukningen får de genom att ha enriskransar som underlägg.

De runda fina kopparna som är storsäljare fick bli utgångspunkten när de kreativa kompisarna dukar upp i ladan. Muggarna balanserar ovanpå upp och ner-vända skålar med vackra mönster.

Ida Svärdström är full av idéer, och håller på att bygga upp en kollektion.

Som rutinerade dekoratörer vet de båda företagarna att det ska vara generöst - inte två ljusstakar, utan åtta. Inte en grupp hyacinter, utan en hel drös strösslade över bordet.

– Det blir mer effektfullt om man brakar på, säger de,

– Det mesta kan man göra färdigt kvällen innan, fast ilexbären är kanske de sista man lägger dit, även om de är fina också när de skrumpnat, säger Lina

De siktade på ett lite orientaliskt stuk, med korgstolen och de stora lerkrukorna med gräs som matchar terracottanyanser, hampa och mässing.

Ett tips är att avgränsa rummet för att göra det mer ombonat, de har hängt upp granris lindat med hampa, och makramé. Och ett skynke framför bråten som nästan alltid finns i uthus – det är Linas bästa tips.

På golvet ligger en matta av granris, det passar i en lada, men man kunde ha lagt dit någon sliten trasmatta också, eller en orientalisk som man inte är rädd om. Ilex, eller järnek, är en färgklick.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!