Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Omstritt projekt vid Esköhamn närmar sig slutet: "Jag kan förstå om många blir rädda för förändringar"

Närmare tjugo miljoner kronor har Anders Starrin satsat i Esköhamn. Ett projekt som pågått i drygt tio år och varit mycket omstritt.
– Jag kan förstå om många blir rädda för förändringar när det kommer en stockholmare hit ut och vill bygga bostäder, säger han.

Annons

Nu ser han slutet på sin investering. Av de totalt 23 tomter som är spridda på två områden är fyra osålda. Ungefär hälften ska bo permanent, resten är fritidsboende med året runt­standard.

Den gemensamma vatten- och avloppsanläggningen är klar och nästa sommar görs det sista arbetet vid småbåtshamnen där det tidigare låg en ångbåtsbrygga. Hundra meter nya bryggor läggs ut vilket skapar 30 båtplatser. 23 är reserverade för husägarna, resten erbjuds båtgäster som får tillgång till färskvatten och en latrinmottagningsstation.

LÄS OCKSÅ: De var första familjen att flytta in på Eskön: "Tystnaden ger ett lugn i hela kroppen"

Vid det östra bostadsområdet har Anders Starrin uppfört en allmän rastplats med utsikt över havet.

Många som bor på Eskön har sett fördelar med inflyttningens effekter, medan andra protesterat över hur strandskydd och friluftsliv påverkas. Flera planer har varit föremål för överklaganden och en del ärenden har vandrat upp i högsta instans, mark- och miljödomstolen.

Anders Starrin säger att byråkratin har försenat projektet med tre år, men fördelen är att uppmärksamheten skruvat upp markpriserna.

– När jag kom hit för tolv år sedan sa man saker som Välkommen ombord och Staden mot havet. För att leva upp till sådana utfästelser måste kommunen vara mer aktiv. På sikt tror jag att Gävle har en framtid i förhållande till Mälarregionen men då gäller det att utnyttja sina tillgångar. Som den här kuststräckan, det är ju Gävles vackraste plats, säger Anders Starrin.

Han har varit mån om att nybyggarna på Eskön ska få en så nära vattenkänsla som möjligt på grund av strandskyddet. Tomterna ligger högt med utsikt över vattnet. I området vid småbåtshamnen har i skogsbrynet den igenväxta sjön Hamnmaren återställts och i det östra området är en rastplats byggd vid strandkanten. Den första allmänna finansierad med privata pengar, skrattar han.

Att bygga en gemensam va-anläggning har varit den största investeringen. Fem brunnar med sextio meters djup borrades innan användbart vatten hittades. Det filtreras först i ett reningsverk och silas sedan genom en stor sandbädd för att fälla ut halterna av järn.

– Här räcker det inte med tjänligt vatten, det måste uppfylla livsmedelsverkets krav, säger han.

Mellan områdena ligger det kollektiva reningsverket med bland annat tre infiltreringsbäddar. Till va-anläggningen är 27 hushåll anslutna, bland annat tre befintliga på ön, och det finns möjlighet att koppla på ytterligare drygt tjugo.

– Det jag lagt ut får jag tillbaka genom tomtförsäljningen. Min vinst är i stället de bestående värden som infrastrukturen och småbåtshamnen ger.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!