Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Sjöstugan – systrarnas lutande lusthus vid Varpan

Ett hus för frid och lust, ett smycke för dem som passerar vid Varpan, en tillflykt för stressade småbarnsmammor och tonåringar som vill vara i fred.
I Sjöstugan vaggar vågskvalpet till sömns, även den som nattats med spökhistorier kommer till ro.

Annons

– Det finns så mycket glädje i det här huset, säger Lena Löfberg, och systern Hanna Hellman håller med. Här fick syskonen vara i fred för de vuxnas vakande ögon under uppväxten.

För dem har sjöstugan alltid varit ett lusthus, ett ställe att samlas i, för fikastunder, korvgrillning, kortspel och större fester. Deras mamma och pappa hade varje år två tillställningar här – ett kräftkalas och en trettondagsbjudning. Då tågade sällskapet ner från stora huset och tal hölls vid det massiva stenbordet.

TV: Titta in i systrarnas sommarparadis Sjöstugan

Hannas och Lenas föräldrar köpte Bäckehagens herrgård 1945. Den ligger vid Varpans västra strand, en halvmil från Falu centrum, en bergsmansgård med anor från 1600-talet som haft många ägare genom århundradena.

Under andra världskriget var norrmän förlagda här i baracker. De var en del av de så kallade norske polititrupperne. Som mest bodde 1500 personer här samtidigt.

Lena Löfberg tar ett dopp varje morgon vid den lilla stranden. Många av fönstren i Sjöstugan är igensatta, de finns där bara för symmetrins skull. Åt norrsidan finns inga fönster med glas.

Numera delar syskonens fem familjer på herrgården med flygelbyggnader. Och de samsas även i Sjöstugan och hjälps åt att pyssla om huset. Vatten och vind kan gå hårt åt stugan. Efter en översvämning 1980 var huset i fara. Då tog de upp golvet och förankrade med cement och armeringsjärn. Sedan dess lutar huset lite åt söder.

LÄS MER: Ateljé, butik, kontor och hem i ett - följ med in i snowboardstjärnan Maria Danielssons husvagn

– Det är ett härligt tillhåll. Våra barn och barnbarn har också varit glada åt det! säger Hanna Hellman.

Pinnstolar, slagbord och trasmattor. En stuga som gjord för fikastunder och kortspel.

På en karta från 1820 finns en byggnad med som troligen markerar badhuset, då låg det i rak linje med herrgården. 1862 finns stugan på sin nuvarande plats.

Från början var nog Sjöstugan ett badhus, kanske värmde man vattnet i köket, tvålade in sig och klev ner i en öppning i golvet för att vaska av sig utan att exponeras för nyfikna blickar.

Numera går det inte att bada inne i stugan, stranden ligger dock bara tiotalet meter bort.

– När det fortfarande var badhus föreställer jag mig att de eldade så murstocken blev varm, och samlades på övervåningen för att umgås efter doppet, säger Lena Löfberg medan systrarna dukar upp finfika med nybakat skållebröd vid det gröna bordet med pinnstolar målade i engelskt rött.

Ibland sover släktingar och gäster över i stugan, och njuter av vågskvalp, regnets smatter mot taket och storlommens läte.

Karl-Erik Forsslund övernattade här och berättar i storverket Med Dalälven från källorna till havet att "man kan meta abborrar från sängen". När brudpar tillbringar bröllopsnatten här är det dock champagneflaskan som fiskas upp med sidenband upp från Varpans kylande vågor.

Systrarna ler och berättar att de brukade sticka ut stjärten genom de smala fönstren för att kissa. Det är inte fysiskt möjligt nu för tiden.

Ovanför den öppna spisen har deras mor, Anna-Greta Eklund, skrivit "Välkommen" och målat en sirlig sommarbukett, daterad 1949.

– Mamma hade ju fem barn och ansvaret för gårdens drift. Hon var 17 år yngre än pappa och en mycket duglig kvinna. Hon hade sin tillflykt här nere, säger Hanna. Eftersom hon var äldsta dottern var Hanna den mest övervakade av syskonen, vilket ju inte är ovanligt.

Hon berättar om när hon var på bio och pappa skickade en taxi för att hämta henne, för att hon inte skulle förirra sig ut på stan. Slutet på filmen fick hon inte se.

När Lena började åka in till stan hade pappa Olof slappnat av, det räckte med att hon passade sista bussen hem.

– Men här hemma var vi fria – i skogen och i Sjöstugan, säger de.

Troligen kläddes den timrade stugan med panel när den flyttades till sin nuvarande plats.

Vem som ritade byggnaden vet man inte, men systrarna tror att bergmästaren Clas Wallman kan ha varit inblandad. Han var också konstmästare och arkitekt, och ritade bland annat Adolf Fredriks lave vid Falu gruva, som har många detaljer gemensamma med Sjöstugan - de höga smala fönstren med spets i strikt symmetri, och även utsmyckningarna på taket och under takfoten, som inte fyller någon funktion, förutom att vara till prydnad.

Spökhistorier hör till för den som somnar i  morfar och mormors järnsängar. Här på övervåningen har familjen tagit bort plywooden på en vägg, så stockvarven syns igen. De har isolerat med lin.

– Det har aldrig varit elegant, men alltid hemtrevligt. Det är ruckligt, men älskat, säger Lena Löfberg som skrivit en uppsats om Sjöstugan.

Lättstädad är den också, det är bara att sopa ut i vattnet. Att dra in el har aldrig varit aktuellt.

– Det skulle bara störa den naturliga rytmen, det ska vara så här. Här följer vi dagsljuset, som man gjorde förr, säger Lena Löfberg.

Ljusa gardiner ut mot den det solglittriga skvalpet. Små buketter med blåklint, klöver och prästkragar.

Fem kilometer utanför Falun ligger Sjöstugan, en tvåvåningsbyggnad som syns när man åker, vandrar eller cyklar längs Gamla Grycksbovägen från Falun mot Bergsgården.

Systrarna på Bäckehagen

Hanna Hellman är 75 år och är högstadielärare. Hon tjänstgjorde i Svärdsjö och undervisade i hemkunskap och matte.

Familj: Maken Ola, tre barn, sju barnbarn

Lena Löfberg är 73 år och är farmaceut. Hon är specialiserad på diabetes, stomiopererade och demens.

Familj: Maken Leif, två barn, fem barnbarn

I början av 1900-talet fanns här en dansbana, med servering. Möjligen fanns den kvar fram till 1940-talet. Ungdomarna cyklade ut till bryggdansen. Några flickorna som dansade på bryggan var Anna, Malvina, Karin, Sigrid och Britta, alla med efternamnet Pettersson.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!