Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Ulrika och Jannes svarta kolonistuga på Söder i Gävle med blick för form och återbruk – en plats att bli glad och lugn av

De hade en lägenhet i stan och ville komma ut mer under sommaren. Nu bor Ulrika Hållinder och Janne Rosenqvist i en kolonistuga på Söder från maj till september. En svart pärla med färgglada detaljer.
– Allting är så enkelt när det är så här litet. Ändå ryms det många gäster, vi hade nyligen 20 släktingar på middag och det hade lätt gått in fler.

Annons

Ulrika Hållinder och Janne Rosenqvist har suttit ner lite mer denna sommar. Kuddar och dynor är klädda med vaxduk.
De målade stugan svart. För att blommor och färgglada detaljer skulle komma fram bättre.

Man blir glad bara av att gå förbi. Vinbärsbuskarna har fått gamla pinnstolar som buskstöd, i trädgården sticker lampskärmar med fransar upp och i äppelträdet dinglar ljuslyktor i olika kulörer. Det är tredje sommaren med kolonistuga för Ulrika Hållinder och Janne Rosenqvist.

– Vi satt och spånade om vad vi ville göra tillsammans. Vi längtade ut på marken, men hus hade vi redan haft båda två. Då kom Ulrika på att det finns kolonistugor, säger Janne.

– Jag hade en bekant med kolonistuga här och bad henne slå en signal om någon skulle bli till salu. Och det gjorde hon, ler Ulrika.

Första tanken när de såg stugan var ”hjälp!” Det var höst och allting var grått och trist. Det låg mycket grus och lera runt stugan och fasaden gick i beige och brunt. Men de kunde se potentialen.

– Vi ville ha ett ställe för somrarna och det känns som på landet här. En helt annan atmosfär än i stan, säger Janne.

– Allt är så enkelt när det är litet. Här är det roligt att rensa ogräs. Det blir aldrig stressande när det är så här överblickbart, säger Ulrika.

LÄS OCKSÅ: Gävle växer – nu kan du tycka till om flera hundra bostäder i sommar

Det mesta gör de tillsammans, odlar, gräver, spikar och målar. Men Ulrika är utbildad till sömmerska och har mycket känsla för form och färg. En passion som hon njuter av att leva ut på kolonin. Hon återbrukar, skapar och matchar med mönster och material. Överallt är det inrett, lika mycket ute som inne och stugan har fått svart fasad.

– Vi valde mellan svart och falurött, men både blommoroch inredning skulle komma fram mycket mer mot svart, säger Ulrika.

– Jag var lite osäker först, men när hon pratade om gröna dörrar till det svarta förstod jag att det skulle bli fint, sägerJanne.

Det är första sommaren med det stora trädäcket som sträcker ut sig som ett utomhusgolv. I loungen med soffa och fåtöljer har Ulrika klätt dynorna med vaxduk i fina mönster. Därför står de emot regn och de behöver inte springa in och ut med dem hela tiden. På golvytan intill finns en längre arbetsbänk. Den kommer från en kemisal på en skola i Skutskär och funkar lika bra att plantera på som att duka upp för buffé när de har fest. Uteköket ärbyggt under en pergola med skyddande tak och fina textilier som draperier. Utanför står höga plåtskåp som kommer från tapetfabriken Duros omklädningsrum. Snygga och praktiska för både tränings- och stallkläder. Den lilla uthusboden är inredd som ett eget litet hus till de yngsta barnen. Där har de sina saker och varsin säng. Väggarna är tapetserade med rester av gamla tapeter. Som ett lapptäcke på väggen.

– Det funkar jättebra att blanda mönster bara man har färger som kommer igen. Den här gula tonen till exempel återkommer i flera tapeter fast med helt andra mönster, förklarar Ulrika.

LÄS OCKSÅ: Anders om stugan på Limön: "Mitt livs dyraste impulsköp"

Växthuset har fått en egen våning en trappa ner, som en souterräng. Janne stod och grävde några heta sommardagar och nu behöver de inte böja sig ner när de ska skörda tomater, gurka, melon och paprika. I växthuset hänger en skir gardin och på betonggolvet står en golvlampa med solceller som lyser när det blir mörkt.

Trädgården prunkar av blommor och grönt. Ett stort potatisland, ärtor och bönor. För att det är gott och för att barnen ska se var maten kommer ifrån. Havet av böljande, cerise sommarflox blir självlysande och blå på kvällarna.

Utanför den gröna dörren står en gammal mangel och tjänar som blomsterbord. Vi kommer rakt in i det som är kök och matplats. Där har de tagit bort en vägg för att få mer plats vid spisen.

Köket var det första de gjorde i ordning när stugan blev deras. Men den andra vintern gjorde de om köket igen. De hittade en extra lång bänkskiva i en fyndhörna och snart en ny spis som också var nedsatt. Det var fortfarande för trångt och de sa till varandra att ”då gör vi om det igen”. De nya skåpluckorna har fina läderhandtag som Ulrika har gjort. Men de sörjer kakelplattorna som de hade satt upp vid första rusten. Hon hade gjort decoupage av fina servetter och skapat en unik kakelvägg. Men hon ångrar sig ändå inte, köket har blivit mycket mer funktionellt. Dessutom finns det mer att vila ögonen på.

På väggen i nästa rum hänger ett nytt collage. Tapetbitar, fina bilder, broderier och gammalt porslin har fått glas och ram ovanför soffan. Det kombinerade sov- och vardagsrummet är bara cirka fyra gånger fyra meter och den första originalstugan som byggdes på 1920-talet. Ett kompakt rum som de har inrett med återbruk, där de har allt man kan behöva för kvällsmys. Den limegröna hörnsoffan i bouclé är egentligen en soffa och en säng som Ulrika har klätt om i ett limegrönt tyg och fått dem att höra ihop. När inte tyget räckte skarvade hon armstödet med en bit rosa och det ser ut som om det var meningen. Kuddarna i soffan har också olika mönster men samma röd-rosa ton och matchar varandra perfekt. Nu ryms båda om de skulle vilja sträcka ut sig framför TV:n.

LÄS OCKSÅ: Här är Gästriklands fem dyraste villor just nu – herrgård i Ockelbo toppar

Men mest vill de vara ute. Det var grejen med stugan från början. Janne tycker om de flesta av Ulrikas idéer, men han har också en egen vilja.

– När hon ville måla buskstödet i pippigult sa jag nej. Nu blir det mörkrött istället.

Hon använder sina kunskaper i färg och form och samlar på både tyger och saker. När Janne var ung hade hans pappa ett skomakeri där han jobbade i några år. Då sydde han ett par läderstövlar åt sig själv. Han har även ett stort hästintresse som han delar med sin äldsta dotter. De har haft flera travhästar ihop och i midsomras fick kallblodet ett föl som de ser fram emot att få börja träna.

Janne och Ulrika har alltid flera projekt på gång men denna sommar harde kunnat lata sig lite.

– Grannarna säger ibland ”kan ni sitta ett tag också”. Men i år har de sagt ”kors då, sitter ni ner”. Det är första sommaren med trätrallen och det har blivit skönt att vara på den.

Vad är det bästa med en kolonistuga?

– Friheten och lugnet, säger Janne.

– När jag kommer hit känns det bara ”aaahhh”. Man rensar tankarna och kopplar av fast det finns att göra. Det är nära till människor, men man märker knappt varandra om man inte vill. Det är jättebra grannsämja här, säger Ulrika.

Lyktorna är en färgklick på dagarna, och lyser upp om kvällarna.

(Fakta)

Ulrika Hållinder och Janne Rosenqvist

Familj: Ulrika har Hjalmar 10 och Hilma 13 och Janne har Amanda 22, Nathalie 24 och Cecilia 29

Gör: Hon är optikerassistent på Synsam och han jobbar på Stora Enso i Skutskär

Sommarbostad: Tredje sommaren med kolonistuga från1920-talet på Södra kolonin i Gävle

Förvandling: Originalstugan var mindre och hade byggts ut med större kök på senare tid. Trädgården hade många fina växter men också mycket grus och lera. Nu har de byggt ett stort trädäck för uteköket och en lounge, inrett åt barnen i förrådet, flyttat och grävt ner växthuset, fortsatt att odla och utveckla landen.

Stil: Kreativt och fantasifullt av återbruk, textilier och andra fina material med mycket glada färger

Tips: Gamla stolar kan bli roliga buskstöd, ta bort sitsen och måla i fin kulör

Kolonistugan 1950, med rabatterna och stengången som finns kvar än i dag.

Lamskärm med frans och solceller lyser upp både dag och kväll.

Barnens stuga är tapetserad med tapetrester.

Tapeten Midsommar från Duro i köket.

Växthuset ligger en trappa ner.

En hörnsoffa av en säng och en soffa som fått samma tyg.

Gul skylt på grön dörr.

Ulrika viker ut gamla fönster, perfekta som växtskydd över morötterna.

En pinnstol med färg ger bra stöd åt vinbärsbusken.

Utekök för matlagning i det fria.

En gammal mangel som blombord.

Loungen på nya trädäcket har blivit en populär plats.

Ulrika Hållinder och Janne Rosenqvist har roligt tillsammans i sin kolonistuga på Söder i Gävle.
Både barnen och Janne tycker om att sitta i hängstolen i äppelträdet.

LÄS OCKSÅ:

Familjen har en egen liten semesterö i Storsjön – "Hela ön är vårt hem"

Senaste veckans hetaste bostadsobjekt i Gästrikland – radhus med badtunna och pool i topp

Anna-Lenas hus i Brunflo gömmer ett härbre på 15 kvadratmeter: "Det är mitt livsprojekt"

Följ med hem till Dick Bewarp och cowboykåken i Mårdsjön: ”Det stod mellan Alaska och Norrland”

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!