Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Villa Bäckstugan i Bomhus har fått nytt liv – men spökhistorierna lever kvar: "Det har blivit som en ungdomsgård igen"

När de såg att Bäckstugan var till salu kände de direkt att den skulle vara perfekt för dem. Sommaren därpå gifte de sig i trädgården med 82 gäster.
Den byggdes från början som en tvättstuga men de flesta minns den som ungdomsgård.

Annons

Bäckstugan i Bomhus

Den gamla Bäckstugan i Bomhus sjuder åter av liv. Med sju barn i huset varav fem är tonåringar, fem dagbarn och fem hundar samt ett stort renoveringsbehov blir det aldrig en lugn stund för Therese och Micke Holmli.

– Det har blivit en ungdomsgård igen, sägerTherese och skrattar.

Klotter är ingen nymodighet. I väggarna har de hittat klotter från lång tid tillbaka. Snirklig skrivstil med blyerts, initialer, datum och teckningar i gammeldags stil.

– Så där ritar man ju inte längre. Det ser ut som när farmor och farfar ritade, säger Therese.

Det mesta kommer från tiden som ungdomsgård mellan 1960 och1980-talet, men en del är äldre än så. Någon med initialerna NO har satt sitt märke på pärlsponten luciadagen 1932.

För några år sedan var huset ett övergivet ruckel och kallades av Bomhusborna för spökhuset. De historier som berättades när huset var en ungdomsgård fortsatte att frodas. Eftersom det var en tvättstuga från början fanns det inredningsdetaljer som satte fart på fantasin. Dansgolvet gick runt en pelare och det gick rykten om att den hade byggts över en brunn där ett barn hade blivit dränkt. Men ”pelaren” är en rundad skorstensmur som värmde upptvättvattnet från bäcken. Den finns med på ritningarna från början.

När Therese och Micke köpte huset fick de en stor pärm med dokument och gamla ritningar. Där ser man hur Bäckstugans tvätteri såg ut när det öppnade år 1900, men också hur det senare gjordes om till föreningslokal. En mapp daterad 1960 från Möbelproduktion innehåller fina prover på textilier, tapeter och golv. Mycket i grönt och orange och en del mönster som känns aktuella i dag igen.

Therese är uppväxt i Bomhus men gick inte på ungdomsgården i Bäckstugan själv. Det gjorde däremot hennes mamma.

– ”Här har jag haft mycket roligt,” brukar mamma säga. ”Bakom pelaren brukade vi unga pussas i smyg.”

Men mycket har förändrats sedan dess. Deras säljare hade redan påbörjat anpassningen till ett bostadshus. Från början var köket en liten kokvrå. Nu är det väl tilltaget med rejäla bänkytor och en stor matplats. De har precis sågat upp en vägg för att få mer förvaring.

– Det var inte lätt. Motorsågskedjan havererade när jag försökte såga. Det är tjocka väggar av kärnvirke, en fantastisk kvalitet, säger Micke.

De träffades för fem år sedan och i somras kom lilla Svea.

Det största samlingsrummet har blivit vardagsrum med en soffa som rymmer en familj på nio personer. Badrummet med bastu och bubbelbadkar är lika stort som köket med matplats. Takplankorna med stora spikhuvuden är original och fönstren med spröjs är renoverade men också ursprungliga.

En trappa ner har de skapat en sovvåning med flera sovrum. Det kraftiga betongfundamentet där det tvättades i vatten från bäcken finns kvar. En svartmålad mur är spår efter diskjockeyns plats och fyrkantiga märken i väggen visar att ungdomsgården hade en kiosk.

Vinden är inredd som en häftigt ateljévåning med stora fönster från golv till tak. Utanför vajar träden och bäcken rinner förbi. Ibland går Micke rakt ut i morgonrocken och fiskar, en gädda på över ett kilo har han fått. Therese drömmer om en liten frukostbrygga i solen där hon kan dricka morgonkaffet. Men först måste de göra färdigt huset.

När de såg att Bäckstugan var till salu kände de direkt att den skulle vara perfekt för dem. De hade träffats på en ”after work” och båda hade tre barn sedan tidigare. De behövde något stort. Men Mickes hus som var för litet var ännu inte sålt.

– ”Där skulle vi kunna gifta oss i trädgården” sa vi direkt, fast då trodde vi inte att huset skulle kunna bli vårt. Men försäljningen drog ut på tiden och i slutet av sommaren fick vi möjlighet köpa. Sommaren därpå hade vi bröllopet med 82 gäster.

På väggen i vardagsrummet hänger bröllopsfotografiet av Ulrika Forsström. Ett svart-vitt foto med gästerna som bildar ett hjärta. I mitten står Therese och Micke. För nio veckor sedan kom lilla Svea och nu ligger hon och snusar i vaggan, den som henne kusiner också har legat i.

– Hon är helt otroligt snäll. Hon bara sover och äter, säger Micke och ser nöjd ut.

Elise 13 år är också hemma. Hon har sommarlov och sitter i soffan och håller på med mobilen. För tillfället saknar hon sina kompisar som har rest bort. Hon går på Lillhagsskolan och har fått ungefär en minuts skolväg. Bakom vaggan står en dörr med patina och färg som hänger i flagor. Den hittade Therese på annons och nu tänker hon göra ett vardagsrumsbord av den.

– Jag vill föra in mer gammal stil i inredningen för att koppla till det gamla. Det är jätteroligt att det finns så mycket historia här. Jag tror nästan varenda Bomhusbo har minnen från det här huset.

På vinden finns en hel fönstervägg, som en tavla  mot naturen.

(fakta)

Therese och Mikael Holmli i Villa Bäckstugan

Familj: Pontus 18, Philip 17, Cornelia 15, Joel 14, Elise13, Edvin sju år och Svea nio veckor

Husdjur: Fem nakenhundar och en katt

Gör: Hon är dagbarnvårdare i Bomhus och han plattsättare åt Cederlöfs

Bor: Villa Bäckstugan i Bomhus byggdes som tvätteri åt Korsnäs 1900, blev senare föreningslokal och ungdomsgård, stängdes i början av 1990-talet, stod tom och blev ett förfallet ödehus, köptes i början av 2000-talet av en privatperson som började bygga om till bostadshus, för fyra år sedan tog Therese och Micke över Bäckstugan, i tre plan med 127 kvadratmeter på varje.

Spökhistorier: Har funnits länge om Bäckstugan, om dränkta barn och mystiska ljud som hörs fast ingen är där. Therese har gjort en grej av det, hon stänkte rödfärg på ett nattlinne och hängde i ett fönster, det tänker hon hänga upp igen till Halloween.

Klotter: När de rev en vägg hittade de klotter från ungdomsgården, men även ännu äldre, en signatur är från 1932.

TV: Såhär såg Bäckstugan ut 2004/2005 innan fastigheten började byggas om till bostad.

Bäckstugan i december 1949.

Bäckstugan sommaren 2017.

Klotter i blyerts från Bäckstugans period som ungdomsgård.

Hundarna trivs i samma korg. Gammal tegelmur mot ny medaljongtapet.

Gammal skiss över föreningslokalerna, med lucka för alternativ möblering.

Prover på textilier och tapeter från 1960. Tapetens mönster är på modet igen.

Ritning av Bäckstugan som tvätteri med vatten från bäcken.

Strandtomt. Bäcken rinner förbi precis utanför fönstren.

Dörren med patina ska bli ett vardagsrumsbord.

Sveas vagga som kusinerna har legat i.

Eldstad i köket. Den gamla murstocken fungerar utmärkt.

Runt pelaren på det forna dansgolvet har det blivit flera sovrum.

De moderna gardinerna påminner om proverna på tapeter från 1960-talet.

Hängmattemys i trädgården. Mikael tycker också om att fiska i bäcken.

Välkomnande skylt utanför Villa Bäckstugan.

Många fynd i väggarna kommer fram när de renoverar.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!