Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsrätter kan bli mycket dyrare

Avgifterna för bostadsrätter kan höjas med uppåt 30 procent, när föreningarna inte får använda progressiva avskrivningar längre.
– Det är omöjligt att höja så mycket. Det tar död på bostadsmarknaden, säger Ing-Marie Andersson Drugge, ordförande för BRF Carolina på Gävle strand.

Det är årsstämmotider för många bostadsrättsföreningar och i måndags kom bokföringsnämnden med ett beslut som kan få stora konsekvenser för boende i nyare hus.

Många föreningar använder sig av progressiva avskrivningar, det vill säga att i stället för att skriva av lika mycket varje år ökar storleken på avskrivningen för varje år.

Det är alltså inte tillåtet enligt den lagstiftning som började gälla vid årsskiftet och bokföringsnämndes beslut är ett förtydligande av den.

Magnus Lambertsson är försäljnings- och marknadschef på Skanska, som bland annat bygger Superiorlägenheterna på Gävle strand. Han är förvånad över nämndens beslut.

– Bostadsrättsföreningar är en så speciell upplåtelseform. Regelverket är anpassat för vinstdrivande företag. Det vore önskvärt att se över hela regelverket.

Det hela är en bokföringsteknisk fråga. Egentligen har föreningarna precis samma pengar, men kan ändå tvingas visa ett negativt resultat i årsredovisningen trots att ekonomin är bra.

Vill föreningen ha ett nollresultat och samtidigt klara både avskrivningar och avsättningar till reparationsfonder behöver de ha in mer pengar av medlemmarna, alltså höja avgifterna. Konsekvensen blir att föreningarna samlar pengar på hög för till exempel ett stambyte som inte behöver göras förrän om 50 år.

GD har ringt runt till flera aktörer, men ingen vet exakt hur det här kommer att slå när priserna på nyproducerade lägenheter ska sättas.

– NCC har gått ut och sagt att avgifterna inte ska höjas. Vi har inte landat i frågan. Vi har inte hunnit få svar från alla inblandade, säger Magnus Lambertsson.

Ing-Marie Andersson Drugge vet inte heller hur hennes förening ska agera. Hon väntar på svar från revisorn för att kunna ta upp frågan på stämman den 12 maj.

– Men vi har god ekonomi, så just nu ser det bra ut. Vi avvaktar.

För konsumenterna kan det bli krångligt att tyda föreningarnas årsredovisningar och få en bild av hur föreningens ekonomi egentligen ser ut.

– Det blir nästan bara ekonomer som kan göra det framöver, säger Magnus Lambertsson.

Under fredagen höll flera byggbolag ett möte för att försöka hitta en branschgemensam syn på hur bokföringsnämndens beslut ska tolkas och vilka råd de ska ge sina föreningar.

– Vi måste förtydliga så mycket som möjligt. De progressiva avskrivningsplanerna finns utskrivna i dag men de måste bli ännu enklare, säger Magnus Lambertsson.

De nya reglerna drabbar främst föreningar med lägenheter byggda de senaste 15 åren, men även föreningar där hyresrätter omvandlats till bostadsrätter.

Enligt bokföringsnämndens beslut ska revisorn i en förening där progressiva avskrivningar används föreslå att styrelsen inte beviljas ansvarsfrihet vid årsstämman. Det blir i praktiken vid stämman 2015, eftersom lagen började gälla i år.