Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boulognerskogen

ligger på udden i Gavleån söder om Gamla kyrkogården och väster om Dammbron. Förebild till parken var den beundrade Bois de Boulogne i Paris, som anlades ett tiotal år tidigare.
1865 förlängdes Stadsträdgården mot väster med en tallskogsmark som kallades Kroknäs hage och som hade tillhört ett prästboställe Gävle stad förvärvat från kyrkan. När detta område omvandlades till park fick det namnet Boulognerskogen.
Vid sekelskiftet spelades krocket och tränades cykelåkning på "velocipedvägarne". Där fanns också läskedrycksservering och karamellgummor. På 1930- och 1940-talen fanns flera kaféer i Boulognerskogen, numera ofta kallad Boulognern. I juni 1966 brann kaféet Skogspaviljongen, som byggts 1905, ner. Skogshyddan, uppförd 1902, upphörde 1968. Gröna stugan, som flyttats från Gävleutställningen 1901, stängdes 1971 och Strandudden, byggd 1924, upphörde 1980. Sommarro byggdes 1923 och har bevarats som en del av Boulognercaféet. I Boulognerskogen fanns även Strandpaviljongen, byggd omkring 1910. Den kallades en tid Café Boulogne.
Den runda musikpaviljongen ersattes 1956 av en musikscen som sedan dess varit i bruk. Till 100-årsjubileet 1965 utförde Gävlekonstnären Bengt Eklund jubileumsaffischen, Ivan Widner komponerade "Marsch Boulogne" och Gösta Nilsson "Vals Boulogne". Även Bo Linde har skänkt Boulognerskogen ett stycke musik, "Suite Boulogne".
Här har föreningar ordnat demonstrationer och fester, frikyrkorna har hållit gudstjänster och möten. Arbetarbladet arrangerade under många år måndagskvitter med Lennart "Putte" Gotthold som ledare och Gefle Dagblad musikgissningar. Gävle symfoniorkester har hållit konserter - dagligen i början av 1950-talet - och teatergrupper har haft föreställningar i parken.
1983 genomfördes en stor renovering. Ett nytt kafé, Boulognercaféet, som byggdes och skänktes av GDJ-fonden, liknar det schweizeri som på 1800-talet fanns på Alderholmen.
Lekparken, dansbanan och minigolfanläggningen snyggades upp.
I parken ordnas också pop- och rockmusikfester, och till "Boulognern" går många ungdomar efter skolavslutningarna.
En skulptur, "Nostalgi" av Bo Pettersson, sattes upp 1984.
Toalettbyggnaden, ritad av E.A. Hedin, stod tidigare vid spårvägens ändhållplats vid Tullhuset på Alderholmen och har även använts av hälsovårdsnämnden som cyanväteförråd. Byggnaden flyttades 1977 till Boulognerskogen och inreddes till offentlig toalett och med loger för artister. Sundin, U: Gävleminnen från 50-talet; Sundin, U: Gävleminnen från 60-talet.