Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra agerat av Roger Hedlund

Roger Hedlund, Sverigedemokraternas ledande namn i Gävle och länet, krävde i helgen att hans partikamrat i Bollnäs, Pär Norling, utesluts ur partiet.

Annons

Anledningen är att Norling sagt i TV att islam borde förbjudas i Sverige och att alla muslimer borde förvisas från landet.

Uttalandet gjorde Norling apropå den stora antirasistiska demonstrationen som hölls i Bollnäs i lördags och som var en motdemonstration mot det uppmärksammade besöket i staden tidigare i somras av den nazistiska organisationen ”Svenska motståndsrörelsen”.

Nazisterna dök upp på Brotorget i Bollnäs efter en anmäld gruppvåldtäkt i juli – en taktik som organisationen börjat praktisera på senare tid. För några år sedan bussades nazister upp till Söderhamn på liknande uppdrag.

Syftet är förstås att koppla våldtäkter till invandring – precis som om alla invandrare, och enbart invandrare, skulle vara våldtäktsmän (följaktligen även invandrarkvinnor).

Men av nazisternas budskap att döma är udden inte primärt riktad mot svensk invandringspolitik i sak.

I skottgluggen står i stället enskilda människor personligen som försvarar, eller i huvudsak försvarar, den förda politiken.

Det gäller särskilt journalister och politiker, som påstås ”gilla våldtäkter”, men även förbipasserande vanliga Bollnäsbor möttes av okvädingsord när de inte ville ta emot nazisternas flygblad.

Att ledaren för organisationen är dömd för dråp och att den enligt säkerhetspolisen är den nazistgrupp som utgör det största hotet mot Sveriges inre säkerhet gör det hela inte mindre obehagligt. Hot mot meningsmotståndare personligen, i stället för argumentation i sak, är samma sorts taktik som Anders Behring Breivik förespråkar, och förverkligade.

I SVT:s intervju tar Pär Norling avstånd från nazism, men uttrycker i samma mening förståelse för att människor blir nazister på grund av invandringen till Sverige.

Samma sorts uppfattning torgförde sverigedemokrater också efter Breiviks dåd: hade inte Norge haft invandring så hade inte norska socialdemokratiska tonåringar behövt tinga med sina liv. Att skjuta ihjäl meningsmotståndare är alltså en fullt begriplig reaktion.

Att vilja förbjuda en religion framstår kanske i förstone mest som sinnesrubbat. (Det inses ju lätt att det vore omöjligt att genomföra – bara en sån sak!)

Men ska kravet tas på allvar vore det ett steg mot ett odemokratiskt samhälle.

Att få bekänna tro till en religion (liksom även att slippa få det) är en grundläggande mänsklig rättighet, jämställd med yttrandefrihet och folkstyre.

Hedlunds bör således få ett erkännande för sitt agerande. Om partier på politiska ytterkanter ställer demokratiska krav på vad deras företrädare får driva för åsikter så är det bra: Det vore bra om Vänsterpartiet håller dörren stängd för de som hedrar kommunism, och om Sverigedemokraterna utesluter varje företrädare som hänfaller till rasbiologi och hat mot invandrare som individer eller grupp.

Men – riskerar det då inte att bli så att ytterlighetspartier därmed uppfattas som mer ”rumsrena” och blir lättare för folk att rösta på?

Kanske. Och visst är det i så fall ett dilemma, sett ur liberal synvinkel.

Men överordnat måste ändå vara att varje steg som demokratiskt och humanistiskt tvivelaktiga partier tar i demokratisk och humanistisk riktning bör välkomnas.

David Nyström, GD