Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra kvalitet på badvattnet

GÄVLEBadplatserna i Gävleborg håller förhållandevis bra vattenkvalitet.

Annons
Det visar resultaten av de tester som kommunerna gjorde under år 2000 och 2001.
Under två år har endast åtta av totalt 810 tester visat att vattnet innehåller för höga halter av de tarmbakterier som kan indikera förorening.
Forsbybadet vid Testeboån och Vårvik är de enda badplatser i Gävle som vid något tillfälle haft otjänligt vatten.
Naturvårdsverket, som sammanställt provresultaten från Sveriges alla län, poängterar att ett enda provresultat inte ger tillräcklig grund för att dra några slutsatser om badvattnets kvalitet på lång sikt.

Ändras snabbt
Förekomsten av tarmbakterier kan nämligen förändras under kort tid. Avloppsutsläpp, betande kreatur eller fågelbajs kan ge förhöjda värden under en viss period.
Risken att utsättas för mikroorganismer som framkallar magsjuka ökar när badvattnet innehåller höga halter av tarmbakterier.

Bättre än medeltalet
I Gävleborg har 129 badplatser undersökts. I snitt har varje vatten testats sex gånger. Enligt sammanställningen har mindre än en procent av testerna visat att badvattnet varit otjänligt. Detta resultat gör att Gävleborgs siffror ser en aning bättre ut än medeltalet. I de flesta län har ungefär en procent av testerna pekat på dålig vattenkvalitet, men för ett fåtal län är motsvarande siffra något högre.
Gotland är sämst med fem procent, siffran för Örebro är fyra procent och i Skåne, Västmanland och Uppsala har tre procent av proverna inneburit dåliga nyheter för badgästerna.

ERIK WIKSTRÖM