Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra miljö för ickerökare

GÄVLE
Kaféerna är bra på att erbjuda rökfria platser för sina kunder. Det konstaterar miljöinspektören Hans Sandberg efter att ha gjort en inventering i centrala Gävle.

Annons
- Det fungerar bra på de flesta ställen som jag har varit på. Där det har fungerat sämre så beror det främst på dålig ventilation, säger han.
Vid årsskiftet trädde en skärpning av tobakslagen i kraft. Numera ska även kaféer och restauranger som har färre än 50 sittplatser kunna erbjuda rökfria områden för sina besökare.
Lagen säger inte hur stora dessa områden ska vara, bara att de inte ska vara väsentligt mindre än de där rökning är tillåtet.
- Där det är en fungerande ventilation så går det bra att ha rökfria bord bredvid de bord där det är tillåtet att röka, säger Hans Sandberg.
Han har nu alltså kollat hur stadens kaféer följer lagen. Och detta med ett överraskande bra resultat. Något enstaka kafé saknade rökfria miljöer och dessa har nu fått uppmaningen att åtgärda det innan han kommer på återbesök i höst.
Har de inte följt lagen då så kan det bli fråga om föreläggande av vite.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se