Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra SM-utdelning för gästrikar

Martin Berglund trea och Per-Arne Ljung fyra.
Det blev bra utdelning för gästrikeförarna i SM-deltävlingen Västrallyt!

Annons

Årets fjärde deltävling i SM – den andra med grus som underlag – avgjordes i trakterna runt Trollhättan. Västrallyt omfattade tio sträckor, varav två kördes redan på fredagen.

I otrimmade fyrhjulsdrivna klassen stod kampen om segern hård mellan Jimmy Joge, Motala och Patrik Johansson, Wäxjö. Efter drygt 52 minuter i åktid kunde Joge till slut dra det längsta strået med 2,2 sekunders marginal...

Tredje plats gick till Gävles Martin Berglund, med Joakim Gefvert som kartläsare. Dryga halvminuten kom att skilja till den översta platsen på prispallen.

– Jag är jättenöjd. Har haft en helt problemfri resa, berättade Martin direkt efter målgången igår kväll.

Åt de båda i täten fanns inte så mycket att göra. Martin fick istället rikta in krafterna på att freda sina intressen gentemot Thomas Thunström, Ludvika.

– Joge och Johansson åkte helt enkelt för fort. Men jag har gjort mitt bästa för att hänga med, fortsätter Martin Berglund.

Totalt i SM toppar fortfarande Patrik Johansson, nu med Jimmy Joge som ny tvåa. Martin Berglund avancerade från femte till tredje plats i sammandraget, en pinne före Mats Thorszelius, Uppsala.

– Synd att vi fick bryta Sydsvenska Rallyt efter bakaxelhaveriet. Men nu blickar vi framåt mot fortsättningen av SM, förklarar Martin.

I trimmat fyrhjulsdrivet hade Per-Arne Ljung, Hofors, en fjärdeplats att bevaka i SM-tabellen före start i Västrallyt. Tillsammans med Kjell Andersson i kartläsarstolen styrde 56-åringen från Prästhyttan in på fjärde plats.

Vann gjorde värmländska stjärnskottet Pontus Tidemand med nära minuten före Mats Jonsson, Forshaga. Tredje plats gick till hemmasonen Jerker Axelsson.

Per-Arne Ljungs insats innebär att han klättar ett snäpp i totalen. Är nu trea – efter Jonsson och Tiemand i nämnd ordning.

Tobias Söderqvist, Årsunda, höll tredje plats i Trimmat tvåhjulsdrivet när det roliga tog slut på den åttonde sträckan.

– Fick väja för en banmarkerande höbal och slog förmodligen i en sten. Fälgen sprack och vi tvingades stanna och byta hjulet, suckar Tobias.

Dyrbara minuter rann iväg och Tobias, med kartläsande brodern Joakim, halkade ända ner till en slutlig elfteplats.

Efter två delsegrar i vintras har nu Årsundaduon brutit två tävlingar på rad.

Trots allt håller man fjärde plats totalt inför de båda avslutande deltävlingarna East Sweden Rally samt Kolsvarundan.

Tre av sträckorna i Västrallyt bildade en ”tävling i tävlingen”, ingående i den årsnya riksomfattande Grupp E-cupen för standardbilar. Här körde Anton Alkberg från Ockelbo fort och inkasserade en andraplats, endast slagen av Jesper Samuelsson, Storfors.

Totalt, efter fyra deltävlingar av fem, leder Anton Alkberg cupen.