Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra spel roar alla åldrar

Malin Sehlberg, Birgitta Juhlin och Lasse Flach tog en paus i jobbet och provade Compact Curling. Egentligen är det från sex år men ett bra spel kan roa en familj i alla åldrar.

Annons

Spelplanen är enkel, en bit plast med magneter i båda ändarna. Fungerar perfekt på ett lite större bord. Curlingstenarna är väl avvägda. Det är bara att köra igång. Två till åtta spelare kan spela och naturligtvis är det bäst med två lag men det fungerar även med tre där det blir utslagstävling.
Lasse har tränat lite och sätter sina stenar i närheten av boet. För Malin är det första gången och stenarna far utanför spelplanen.
– Jag har ju ingen sop, klagar hon.
Men snart nog får hon snits på det och lyckas tvåla till Lasse med de sista stenarna.

--------------------SPELTESTERNA--------------------

Ryska postenspelet
Från 15 år
4 spelare eller fler
Nicogame
Pris: 149:-
Beskrivning: Spel för den modige. Bjuder på både skratt och pussar. Tärningen slås och man väljer en kategori av sex. Här finns charader, viskleken, pinsamma sanningar och självklart - Ryska posten. Nostalgi för de äldre, nytt och kul för de yngre. Korten kan få dig att behöva pussa den sötaste personen i rummet, visa upp din favoritsexställning med personen till höger om dig eller ge en valfri person ett sugmärke. Med rätt människor som man är bekväm med kan spelet bli jättekul!
Betyg: 4
Testat av: Fanny 19 år, Viktor 19 år, Martina 19 år med flera.

Deckarspelet
Från 15 år
2-8 spelare
Nicogame
Pris: 199:-
Beskrivning: Rolig förklaring av spelreglerna och förslag på hur man kan ändra dem och spelet på olika sätt. Spelet är frågesport med fokus på deckarfrågor i form av deckargåtor, -filmfrågor, -fall, med mera. För att kunna svaren krävs allt ifrån vanlig kunskap om deckarböcker och -filmer men också klurighet. Ibland var svaret ologiskt och flera frågor har twister dolda i sig eller meningar med flera betydelser. Deckargåtorna var roligast. De andra frågorna krävde att man sett en viss film, läst en speciell bok osv.
Betyg: 3
Testat av: Elin 21 år, Jocke 22 år, Philippa 21 år och Erik 20 år.

Whiskyspelet
Vuxenspel
Nicogame
Pris: 199:-
Beskrivning: Frågespel där man efter att ha slagit en kategoritärning ställer frågor till varandra om whisky. Roligare än så blir det inte. Frågorna är avancerade och trista med långa och många svarsalternativ som glöms i samma stund man hört dem. Plus- och minuspoäng delas ut efter ett ganska komplicerat system som kräver både koncentration och tid. Inte ens whiskyälskaren i sällskapet tyckte det var minsta kul. Enda plusset var den fina kartongen.
Betyg: 1
Testat av: Ricky 25 år, Tommy 33 år, Lina 29 år med flera.

Game of Goose
Ipawn
Från 4 år
2 spelare
Magtoys
Pris: 99:-
Beskrivning: Ännu ett spel till Ipaden som dessutom kostar pengar - kan det vara något när det nu finns så många att ladda ner gratis? Går fort att komma igång trots att instruktionerna är på engelska. En app laddas ner och vips förvandlas Ipaden till en spelplan. Roligt tycker barnen fastän det "bara" handlar om att slå en virtuell tärning, gå runt en bana för att komma först fram i mål. Men det händer grejer efter vägen som att en fågel flaxar iväg och skickar spelpjäsen 4 steg tillbaka eller att du hamnar i fängelse och får stå över ett kast.
Betyg: 4
Testat av: Signe 11 år, Eddie 8 år och Ida 8 år.

Mato Mato
Från 4 år
2-4 spelare
15 min
Magtoys
Pris: 349:-
Beskrivning: Brädspel med enkla regler. Enkelt att montera. Spännande att se vilken mask som kom först till "prästkragen" och sedan till "jordgubben". Bra spel där man får lära sig om färger och längd.
Betyg: 6
Testat av: Robbin 5 år, Henry 5 år, Henrik 5 år och Hugo 5 år.

Compatibility
Från 10 år
3-8 spelare
30 min
Magtoys
Pris: 369:-
Beskrivning: Strategispel. Liten spelplan och fin burk. Relativt lätta instruktioner men den del att hålla reda på. Mer avancerad form av Memory. Kan spelas enskilt men säkert roligare i par. Roligt spel där man lär känna sina medspelare.
Betyg: 6
Testat av: Hanna 11 år, Hampus 5 år och Mats.

Blitz
Från 8 år
2-8 spelare
20-30 min
Magtoys
Pris: 169:-
Beskrivning: Reaktionsspel som inte kräver någon spelplan. Här ska man så snabbt som möjlig se vad som stämmer eller inte stämmer mellan spelkort och spelpjäser och
snabbt som Blitzern grabba tag i rätt spelpjäs och då få kortet. Flest kort vinner.
Jättekul spel där man enligt deltagarna blir alldeles svettiga av lycka.
Betyg: 6
Testat av: Alma 8 år, Ellen 8 år, Ida 8 år med flera.

Mister Monster
Från 5 år
2-4 spelare
30 min
Magtoys
Pris: 329:-
Beskrivning: Här gäller det att fösa monster ned i ett hål med hjälp av stavar. Spelreglerna ser lite olika ut beroende på hur många spelare som är med. Vid fler än två spelare blir det ett lagspel som kräver samarbetsförmåga. Spelplanen är ranglig och gick efter ett par dagar också sönder, vilket såklart drar ned betyget. Men vår yngste testare tyckte att själva grundidén var väldigt rolig.
Betyg: 4
Testat av: Arvid 5 år, Anna 36 år och Erik 38 år.

Hungriga Monster
4-10 år
2-4 spelare
20 min
Tactic
Pris: 299:-
Beskrivning: Fungerar bra som familjespel. Instruktionerna är lite kniviga i början, en vuxen kan behövas. Spelplanen är det bara att vika ut. Lärorikt och roligt.
Betyg: 4
Testat av: Hanna 11 år och Hampus 5 år.

Kattens pyjamas
3-8 år
2-4 spelare
20 min
Tactic
Pris: 319:-
Beskrivning: Varje spelare får fem klädesplagg till sin katt. En tärning med färg och mönster visar vilket plagg som ska bort. Den som först har en nakenfis vinner. Lagom lång speltid. Pedagogiskt. Barnen lär sig titta efter färger och mönster.
Betyg: 6
Testat av: Alvin 4 år, Lisa 35 år, Thomas 34 år med flera.

Dubbla Rappakalja
Från 12 år
3-8 spelare
60 min
Tactic
Pris: 389:-
Beskrivning: Ett välkänt bluffspel som många känner igen. Utmaningen är att hitta på förklaringen till ett ord och få medspelarna att tro på just din förklaring. Den här matiga upplagan har dubbla spelplaner och kort som gör att man kan variera sig. Socialt, klurigt och väcker skratt hos både vuxna och ungdomar. Perfekt familjespel som inte har många minuter att sätta sig in i. Prisvärt!
Betyg: 5
Testat av: Malin 33 år, Madelene 25 år, Jonas 26 år med flera.

Angry Birds Space Race
Från 5 år
2-4 spelare
Tactic
Pris: 249:-
Beskrivning: De flesta känner igen Angry Birds som mobilspel, men funkar det som brädspel? Fåglarna ska ta sig runt banan så fort som möjligt. Svårare än så är det inte och testpatrullen gillar det!
Betyg: 5
Testat av: Sara 7 år, Linn 8 år och Liv 13 år.

Vilda gissningar
Från 8 år
4 spelare eller fler
45 min
Tactic
Pris: 389:-
Beskrivning: Här ska man på tid gissa vad lagkompisen ritar. Man får orden från en "dold" ordlista som finns på ett fotografi som laget dragit. Dold för att medspelaren inte ska kunna tjuvkika. Låter det krångligt? Det hade faktiskt inte behövt göras så omständigt. Barnen hade roligt men tröttnade rätt snart. Inte värt priset.
Betyg: 4
Testat av: Alma 8 år, Ida 8 år, Jenny 41 år med flera.

Star Wars Battle of Hoth
Från 8 år
2-4 spelare
10-20 min
Lego
Pris: 399:-
Beskrivning:Strategispel där det gäller att förstöra motståndarnas enheter. Som schack fast häftigare. Det går lite för fort att slå ut motståndarna, planen borde vara större. Finns två spelvarianter. Pilligt men roligt att montera. Bra om en vuxen är med och håller koll på reglerna.
Betyg: 5
Testat av: Erik 19 år och Marcus 20 år.

Ogoola Karuta
Från 10 år
En läsare, 2-8 spelare
20 min
Olaya Selection AB
Pris: 300:-
Beskrivning: Spelet bygger på Japans äldsta diktspel med anor ända från 1200-talet. Ett spel med enkla regler men med många vackra upplevelser. Ett urval av de vackraste svenska dikterna är spelets grund. Strofer att läsa, upptäcka och inspirera till en stunds lek. Och det lockar in i poesins värld. Ett fantastiskt litet spel.
Betyg: 5
Testat av: Hans 70 år, Pernilla 44 år och Tomas 52 år.

Ska vi slå vad?
Från 8 år
3-6 spelare
45 min
Tactic
Pris: 389:-
Beskrivning: Gillar man tv-programmet Minuten är detta ett bra spel. Varje person ska lösa en uppgift på tid, det kan vara alltifrån att stå på huvudet till att räkna upp kändisar med ett visst namn. Motspelarna ska satsa pengar på om de tror att den spelare som står på tur klarar uppgiften eller inte. Den som har mest pengar vid spelets slut vinner. Det är ett spel som passar familjen likväl som kompisgänget.
Betyg: 5
Testat av: Elin 10 år, Anton 7 år, Helena 37 år med flera.

Hissa & Dissa
Från 15 år
3-6 spelare
45 min
Tactic
Pris: 379:-
Beskrivning: Spelet avslöjar vem du är och vad du egentligen gillar och inte gillar. Det är varken ett frågespel eller strategispel. Det är ett trist spel! Det händer inte så mycket om du inte har vänner med dolda hemligheter eller med inre drömmar. Snurra fram en av tre kategorier, ta fyra kort och lägg i nummerföljd. Du som står på tur ska rangordna dessa påståenden med dina hissa&dissa-kort. De övriga spelarna ska försöka lägga så lika du utan att se dina kort. Mer än så är det inte. Hissa eller dissa? Definitivt dissa!
Betyg: 1
Testat av: Hans 45 år, Monika 50 år och Leif 52 år.

Galna mackor
5-12 år
2-6 spelare
20 min
Tactic
Pris: 189:-
Beskrivning: Man memorerar & gissar påläggen som byggs på höjden på smörgåsarna och vinner påläggsbrickor. De yngre spelarna lyckades bättre för de har lättare att minnas. Spelet kan anpassas efter ålder i tre olika svårighetsgrader; 5 år, lite äldre och proffs. Ett barnspel där hela familjen kan vara med.
Betyg: 3
Testat av: Elly 6 år, Sarah 10 år, Sally 15 år med flera.

Compact Curling
Från 6 år
2-8 spelare
Mindtwister
Pris: 199:-
Beskrivning: Brädspel där det precis som det låter handlar om att spela curling.
Rätt kul och skapar lätt en teamkänsla om man spelar i lag. Det krävs ingen ansträngning och jag skulle vilja säga att alla kan vara med. Enkla regler och lätt att göra i ordning spelplanen. Jag tror man kan ha några roliga kvällar med Compact Curling men tror inte det är ett spel man spelar i flera år.
Betyg: 5
Testat av: Lasse 45 år, Edward 15 år och Ellen 13 år.

Komma Lika Familj
Från 6 år
2-4 spelare
Mindtwister
Pris: 299:-
Beskrivning: Inget vanligt sällskapsspel utan en tävling med ett högre syfte: att få till en jämnare fördelning av hushållssysslorna i familjen. Att städa, tvätta bilen, planera inhandling med mer ger poäng.  Några dagars spelande visar att poängjakten funkar som drivkraft, i alla fall hos de yngre deltagarna som plötsligt blivit väldigt intresserade av att bädda sängar och plocka undan disk. Inget större underhållningsvärde.
Betyg: 3
Testat av: Olov 7 år, Liv 10 år, Björn 51 år med flera.

Sköldpaddsracet
Från 5 år
2-5 spelare
20 min
Mindtwister
Pris: 199:-
Beskrivning: Strategispel för barn, som även är kul för vuxna. Det gäller att få sin sköldpadda först till salladen - men de andra vet inte vilken sköldpadda som är din. Och genom att spela dina kort rätt kan du få de andra att hjälpa dig framåt. Våra testare är något yngre än rekommendationen och förstod inte riktigt strategidelen, men spelade ändå med stor glädje. Och för den som förstår de taktiska finesserna blir spelet ännu bättre. Det går snabbt att komma igång och tar lagom lång tid.
Betyg: 6
Testat av: Nora 4 år, Oskar 4 år och Tobias 36 år.

Rory’s Story Cubes: Action
Från 6 år
2 eller flera spelare
Mindtwister
Pris: 129:-
Beskrivning: Man slår tärningarna och nio olika bilder uppstår. Med hjälp av dem ska man skapa en saga. Sedan byter man och nästa spelare skapar en saga. Det är meningen att spelet ska sätta igång fantasin men nja, knappast, det händer för lite. Såg kul ut, men var rätt trist. En fördel är att man kan spela själv.
Betyg: 3
Testat av: Sally 10 år och Lousie 10 år.

In i stallet
Från 3 år
2-4 spelare
20 min
Kärnan
Pris: 169:-
Beskrivning: Av fyra pusselbitar i olika färger byggs ett stall. Ett får, en höna, en häst och en ko ska in i sitt stall. För att få in djuren slår man med en tärning. Det finns även en röd sida av tärningen vilket betyder att man inte får ta ett djur och en grön sida som gör att man får släppa ut ett djur ur en medspelares hage.
Betyg: 3
Testat av: Filippa 4 år, Tim 4 år och Klara 5 år.

Vi hör ihop
Från 3 år
2-4 spelare
20 min
Kärnan
Pris 169:-
Beskrivning: Spelarna väljer mellan bondgårdsdjur, skogsdjur, havsdjur och djungeldjur.
Man börjar spela med en mittenbit som är en bondgård, skog, djungel eller hav. Djuren som tillhör respektive tema finns på tårtbitar (pusselbit som sedan sätts på mittenbiten) och det gäller att veta vilken djur som bor var. Detta förenklas av att alla teman har olika färger. Tårtbitarna vänds upp och ner och det blir en form av memoryspel. Den som först fyller sin tårta med rätt djur för sin kategori vinner.
Betyg: 4
Testat av: Filippa 4 år, Tim 4 år och Klara 5 år.

Lär dig ABC
Från 4 år
2 spelare
20 min
Kärnan
Pris: 169:-
Beskrivning: Brädspel där man med hjälp av tärning ska samla bokstäver. För enkelt för de testande fyraåringarna. Det roligaste var nog att bygga ihop spelplanen. Som träning i alfabetet är det helt okej. Det finns också ett visst spänningsmoment i kampen om att samla flest bokstäver. Tyvärr tar det lång tid att avsluta spelet och våra testare lessnade innan det var klart. Finns dock möjligheter att utveckla spelet själv, genom att t ex bygga ord av bokstäverna.
Betyg: 2
Testat av: Nora 4 år, Oskar 4 år och Anton 2 år.

My Little Pony regnbågsspelet
Från 5 år
2-4 spelare
20 min
Kärnan
Pris: 279:-
Beskrivning: Roligt och enkelt spel men spelpjäserna var lite vingliga och ramlade lätt. Barnen klarade av att spela utan vuxen.
Betyg: 6
Testat av: Alina 4 år och Milla 4 år.

Funny Bunny
Från 4 år
2-4 spelare
Ravensburger
Pris: 249:-
Beskrivning: En kulle av plast, en hägrande morot på toppen och ett gäng kaniner som alla vill komma först fram. Där har ni spelidén.
Spelarna slår ingen tärning utan får dra kort som avgör hur många skutt kaninen får ta. Men ingen går säker för hux flux kan det bli dags att snurra på moroten och en kanin riskerar att trilla ned i ett jordhål. Ett enkelt spel som gick hem hos våra testare.
Betyg: 6
Testat av: Arvid 5 år, Svea 5 år och Ingrid 2 år.

Alfons kurragömmaspel
Från 5 år
2-4 spelare
20 min
Kärnan
Pris: 279:-
Beskrivning: Brädspel med figurer från Alfonsböckerna. Det är enkelt att komma igång, roligt och tar lagom lång tid att spela. Varje spelare har fyra figurer så det kan bli trångt på banan ibland. På spelplanen finns gömställen och det gäller att hitta de andra och vara ensam kvar med sin figur.
Betyg: 5
Testat av: David 6 år, Gustav 10 år och Siv 68 år.

Zoo Mixmax
Från 5 år
2-6 spelare
20 min
Ravensburger
Pris: 399:-
Beskrivning: Med 60 kort kan du skapa flera olika tokiga djur. Ett spel som fler åldrar kan spela med likvärdig chans att vinna. Kan spelas på två olika sätt. På det ena sättet slår man tärningen och försöker skapa så många tokiga djur som möjligt. På det andra sättet ska man sätta ihop flera djur genom att ta kort från sina medspelare. Vi tyckte den andra (och längre) varianten var roligast. Båda varianterna var lätta att förstå.
Betyg: 5
Testat av: David 8 år, Caroline 13 år, Josefine 13 år med flera.

Mellan tummen & pekfingret
Från 12 år
3-6 spelare
60 min
Kärnan
Pris: 379:-
Beskrivning: Frågespel där svaren inte behöver vara exakta men den som kommer närmast det rätta svaret får poängen. Kunnande är bra men gissningar räcker långt. Du kan satsa för att få dubbla poäng.
Betyg: 3
Testat av: Tobias 27 år, Helena 21 år, Henrik 23 år, Andreas 28 år med flera.

Sopberget
Från 7 år
2-6 spelare
Enigma
Pris: 349:-
Beskrivning: Roligt med kort, personer och valmöjligheter. Lätt att montera och tydliga spelregler. Roligt att spelpjäserna var olika personer med egenskaper och namn. Sopsorteringstemat är bekant för barnen som visade stort intresse.
Betyg: 4
Testat av: Henrik 5 år, Alwin 5 år, Alicia 5 år med flera.

Colorpop
Från 8 år
1-5 spelare
10-20 min
Enigma
Pris: 399:-
Beskrivning: Varje spelare får en hemlig färg och ska sedan trycka bort brickor på en spelplan, så att så många brickor som möjligt av den egna färgen blir kvar. Ett strategiskt spel som påminner lite om kinaschack, men tråkigare. Slumpen avgör mycket. "Det är inte så kul att sitta och trycka ut små pluppar", tyckte tioåringen. Enkla regler, går fort att spela och lite klurigt ändå. Passar även yngre barn än rekommenderade åtta år.
Betyg: 3
Testat av: Ismael 10 år, Stephan 26 år, Katarina 36 år med flera.

The Art of Science
Från 18 år
2-6 spelare
30-90 min
Acabo Games
Pris: 550:-
Beskrivning: Klassiskt frågespel med tärning och "pluttar". Påminner lite om Fia med knuff. Reglerna är okomplicerade men frågorna hopplöst svåra. Vi som testade läser biologi på universitetsnivå men hade ändå mer fel än rätt. Frågorna är indelade i kategorierna matte, biologi, fysik, kemi, teknik och annan vetenskap. Spelet vänder sig till naturvetare och teknikkunniga men passar bättre för en kamp mellan de naturvetenskapliga institutionerna på universiteten än för ett kompisgäng elever. Möjligen funkar det att bara läsa frågorna för sig själv och försöka lära sig något. Plus ändå för att tillverkaren försöker få upp intresset för naturämnena och för det snygga utförandet. 18 år är definitivt för låg ålder.
Betyg: 2
Testat av: Oskar 21 år, Elin 20 år, Tobias 21 år och Mattias 21 år.

Stax
Från 8 år
2-4 spelare
Kärnan
Pris: 379:-
Beskrivning: Bygga ett torn genom att balansera olika stora klossar på varandra i olika våningar. En spelare slår fyra tärningar och de bestämmer hur klossarna ska placeras. Alla spelare ska sedan bygga ett varsitt torn och den som bygger ihop sitt torn snabbast vinner aktuell omgång. Spelet spelas i sju omgångar och man ska bygga mellan 6-12 våningar. Spelet uppskattades av alla som spelade och får högsta betyg.
Betyg: 6
Testat av: Elin 10 år, Hasse 78 år, Inga-Britt 77 år med flera.

Bezzerwizzer
Från 8 år
Från 2 spelare
Bezzerwizzer
Pris: 699:-
Beskrivning: Roligt frågespel. Lite omständigt att komma igång. Många pjäser och brickor som skulle på plats. Spelet skulle ha en åldergräns på 10 år, det var en del kniviga frågor. Det var prisvärt med tanke på att det var ganska mycket fina tillbehör.
Betyg: 4
Testat av: Yasmine 21 år, Rebecka 18 år, Susan 46 år med flera.

Mitt Dinosaurieäventyr
Från 5 år
2-4 spelare
Alga
Pris 249:-
Beskrivning: Ett äventyrsspel där man ska springa genom träskmarkerna så fort som möjligt, jagade av dinosaurier. Det låter dock mer spännande än det är. Omständiga regler gör att det aldrig tar riktigt fart. Men minstingen gillar de små dinosaurierna.
Betyg: 2
Testat av: Sara 7 år, Kalle 4 år, Björn 42 år med flera.

Hitta ordet
Från 8 år
2-4 spelare
Alga
Pris: 349:-
Beskrivning: Ordspel med lite tidspress. Man bör kunna läsa bra. Roligt och lärorikt. Extra roligt att det är lite stressmoment med i spelet. Det gäller att hitta rätt ord först och då tuta i en tuta och sedan markera ordet med sin egen färg. Den som vid spelets slut har flest färgmarkörer vinner.
Betyg: 6
Testat av: Edit 9 år, Axel 11 år och Siv 74 år.

Siffror och antal
Från 3 år
Alga
Pris: 199:-
Beskrivning: Lätta instruktioner. Bra pedagogiskt spel med bilder, antal och siffror. Svårt för en del av treåringarna medan andra klarade det bra. Går att öka svårighetsgraden. Byggs ihop efter varje moment.
Betyg:6
Testat av: Elsa 3 år, Elias 5 år och Liv 3 år.

Bezzerwizzer mini
Från 15 år
Från 2 spelare
5 min
Bezzerwizzer
Pris: 179:-
Beskrivning: En minivariant av frågesportspelet Bezzerwizzer. Här finns ingen spelplan utan bara frågekort och svarsformulär. Det är relativt billigt, enkelt att förstå, lätt att ta med och går fort att spela. Men så värst kul är det inte.  Ämnena för frågorna är i många fall långsökta. Poängräkningen är ologisk.
Betyg: 2
Testat av: Björn 51 år och Ulrika 39 år.

Qube 70-talet
Qube 80-talet

2-6 spelare
Alga
Pris: 179:-
Beskrivning: Frågespel för dom som vill gotta sig i det hippa 70-talet eller det glada 80-talet. Spelen är helt enkelt byggt på frågor från dessa årtionden. Det är kul att testa minnet med frågor om t ex händelser, profiler, musik, film och mat. Gillar du den tiden då gillar du spelen.
Betyg: 4
Testat av: Anna 46 år, Daniel 48 år, Anita 45 år och Tomas 52 år.

Mina första bilder
Från 4 år
En eller flera spelare
Tactic
Pris 199:-
Beskrivning: Roligt kom-ihåg-spel med lätta instruktioner. En vuxen måste vara med och läsa frågorna.
Betyg: 6
Testat av: Anton 4 år, Sonja 4 år, Vera 3 år med flera.

Richard Scarry´s Flygplats
Från 3 år
2-4 spelare
15 min
Tactic
Pris: 379:-
Beskrivning: Flyg till fyra olika resmål med alla passagerare från flygplatsen och samla souvenirer på hemresan. Ett annorlunda upplägg där resmålen placeras ut i rummet och flygplatsen finns på bordet. För ungar mer myror i brallorna är det fenomenalt att behöva glida ner från stolen och flyga omkring ungefär vartannat spelvarv. Kul för hela familjen. Varje spelomgång tar max en kvart. Roligt att montera flygplanen och flygplatsen.
Betyg: 5
Testat av: Ruben 2 år, Elmer 5 år och Magnus 37 år.

Juniorbingo
4-10 år
2-6 spelare
Tactic
Pris: 229:-
Beskrivning:
Betyg:
Testat av:
Ett roligt bingospel som kan liknas med fyra-i-rad fast här är det fem i rad som gäller och slumpvis genom att man snurrar en pil på en färgplatta. Beroende på vilken färg pilen stannar på får spelaren plocka upp färgkort. Korten har olika symboler som placeras på bingobrickan. Först med 5 lika symboler i rad vinner = Bingo! Lätta instruktioner och knappt någon montering krävs. Hela familjen kan delta!
Betyg: 6
Testat av: Elly 6 år, Elin 7 år, Sarah 10 år med flera.

Bild’it
Från 8 år
1-4 spelare
30 min
Peliko
Pris: 449:-
Beskrivning: Med hjälp av en krok ska man på tid bygga olika formationer som visas på ett kort. Jätteroligt och framkallar mycket skratt. Det står att spelet är från åtta år, men då ska nog en vuxen vara med och förklara. Instruktionerna är lätta att förstå och man kommer igång snabbt. Det är nog roligare ju fler man är, det går också bra att spela i lag.
Betyg: 5
Testat av: Moa 15 år, Emelie, 15 år och Kajsalisa 15 år.

Hundraåringen
Från 12 år
2-4 spelare
45 min
Peliko
Pris: 398:-
Beskrivning: Baseras på Jonas Jonassons bok "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Ett strategispel där det gäller att lotsa hundraåringen, Allan Karlsson, runt världen och genom en rad vådliga händelser. Grunden för upplägget är "berättarkorten" med citat från boken. Det tog oss vuxna två timmar att förstå reglerna. Tidsaxel, berättarkort med händelser och berättarbrickan… Men den avlånga spelplanen är ett roligt avsteg från de trist fyrkantiga. När vi kom i gång steg betyget ett par snäpp.
Betyg: 3
Testat av: Ulf 62 år, Magnus 39 år, Anna 35 år med flera.

Joker Doggie Doo
Från 4 år
2-4 spelare
Enigma
Pris: 249:-
Beskrivning: Hunden ska rastas och matas. Med hjälp av en tärning får spelarna turas om att pumpa ut bajset som ska fångas med spadar. Jättekul med pruttande och bajs men bajset fastnade ibland vilket drar ner betyget. Alla barn ville ha en hund i julklapp.
Betyg: 5
Testat av: Ida 4 år, Lovisa 4 år och Albin 3 år.

Från 6 år
2-8 spelare
35 min
Peliko
Pris: 249:-
Beskrivning: Roligt och händelserikt spel uppbyggt kring en hoppbana där man tar sig runt med häst. En del är trovärdigt, annat inte, som att hästen stannar och äter upp utsmyckningen. Varning! Innan ni blandar korten - tänk på att den ena högen kort är på svenska, den andra på norska!
Betyg: 5
Testat av: Hanna 11 år, Hampus 5 år, Mats och Wera.

Flip Flop
Från 4 år
2-4 spelare
15 min
Peliko
Pris: 149:-
Beskrivning: Kort och kastspel med kroppsdelar istället för tärningar. Lilla My är uppdelad i kroppsdelar med olika färger och utseenden. Korten har olika bilder på Lilla My. Genom att kasta bitarna och spara och få lika utseende som korten på bordet så vinner man kort. Först till sju kort vinner.
Ett enkelt spel med enkla regler. Ingen montering krävs.
Betyg: 5
Testat av: Elly 6 år, Linnea 7 år, Nellie 5 år, Elin 8 år med flera.

Struntprat
Från 12 år
2-4 spelare
25 min
Peliko
Pris:198:-
Beskrivning: Frågesportsspel där man ska bestämma om tre olika påståenden åt gången är sanna eller falska. Den som till slut har flest poäng vinner. Många roliga och varierande påståenden som alla gillade. Tioåringarna tyckte att för att vara frågesport var det riktigt roligt.
Betyg: 5
Testat av: William 10 år, Ismael 10 år och Kjell 69 år.

Doggie Doo
Från 4 år
2-4 spelare
Enigma
Pris: 249:-
Beskrivning: Hunden ska rastas och matas. Med hjälp av en tärning får spelarna turas om att pumpa ut bajset som ska fångas med spadar. Jättekul med pruttande och bajs men bajset fastnade ibland vilket drar ner betyget. Alla barn ville ha en hund i julklapp.
Betyg: 5
Testat av: Ida 4 år, Lovisa 4 år och Albin 3 år.

Ego Vem är du?
Från 15 år
2-6 spelare
Game Inventors
Pris: 499:-
Beskrivning: Frågespel som var enkelt att förstå och där man lär känna varandra lite bättre. Åldersgränsen kunde ha varit 13 år. Lätta instruktioner.
Betyg: 6
Testat av: Birgitta 46 år, Jakob 14 år, Rebecka 18 år med flera.

Ultimate Spider-Man
Från 5 år
2-4 spelare
Kärnan
Pris: 279:-
Beskrivning: Med hjälp av sitt spindelnät ska Spider-man ta sig till toppen av tre byggnader där skurkarna finns. Varje gång han lyckas ta sig upp får spelaren ett pris. Barnen kan spela själva.
Betyg: 6
Testat av: Robbin 5 år, Elias 5 år och Henrik 5 år.

Sqiz
Från 8 år
2-4 spelare
30 min
Peliko
Pris: 398:-
Beskrivning: Rita-gissa-spel. Ska man spela med bara två spelare måste spelarna ha hög moral eftersom motståndaren får poäng om man gissar rätt. Spelet blir roligare med fler spelare. Spelet var inte speciellt roligt och känns inte så genomtänkt. De yngre spelarna var mer roade.
Betyg 3
Testat av: Emma 11 år, Emil 9 år, Helena 39 år med flera.

Inte ens nära!
Från 15 år
Kylskåpspoesi
Pris: 219:-
Beskrivning: Roligt och underhållande spel som lockar till många skratt och diskussioner. Frågor med underlig fakta som "Hur många fönster fanns det på World Trade center" och lite roligare frågor som "Hur många gånger fiser man en dag". Detta innebär att alla kan vara med eftersom det handlar om att gissa sig till det rätta svaret. Ingen spelplan behövs så det är lätt ta med sig i bilen t.ex. En del av frågorna är vuxenfrågor.
Betyg: 5
Testat av: Therese 30 år, Dennis 23 år, Carina 50 år med flera.

Diamanttjuven
Från 3 år
2-4 spelare
Alga
Pris: 299:-
Beskrivning: Brädspel. Något invecklade regler för en treåring. Krävs att en vuxen är med. Roligt när man fått grepp om reglerna.
Betyg: 5
Testat av: Alina 4 år och Wilmer 3 år.

Mammasnack
Familjespel
Kylskåpspoesi
Pris: 219:-
Beskrivning: Typiskt umgås-spel under en trevlig middag med andra mammor. För att kunna spela krävs att man är mamma. Men det är ingen frågesport eller tävling. Frågorna är tänkt som diskussionsämnen. Svaret kan ta hur lång eller kort tid som helst. Exempel på några frågor: Vilka var de första orden ditt barn sa? Är det viktigt vilket märke det är på blöjorna? Vilken var den värsta svordomen du skrek under förlossningen?
Jag kopplar hellre av med annat än pratar småbarnsliv när jag umgås med vänner. Spelet passar nog bäst i en mamma-grupp där man känner varandra väl och fokus är mammarollen.
Betyg: 2
Testat av: Emma 27 år, Marika 29 år och Caroline 30 år.

Saboteur
Från 8 år
2-12 spelare
30 min
Vincit
Pris: 219:-
Beskrivning: Ett strategiskt familjespel där det gäller att vara listig och gräva sig fram till skatten. Roligt spel och roligare ju fler man är. Passar de flesta åldrar utom de yngsta. Lätt att montera men det tar lite tid att sätta sig in i reglerna, som är något otydliga. Spelet går att bygga ut till en mer avancerad variant.
Betyg: 5
Testat av: William 10 år, Ismael 10 år, Stephan 26 år med flera.

Mig 5
Från 15 år
2-6 spelare
15 min
Compete Now
Pris: 265:-
Beskrivning: Kunskapsspel med fem frågekategorier: Nu&Då, Nöje&Kultur, När&Fjärran, Sport&Blandat och Natur&Teknik. Enkla regler och det är bra. Möjligen lite svårare frågor än i många andra kunskapsspel. Känns ändå inte som något jätteproblem eftersom frågorna överlag är genomtänka och seriösa i en positiv mening.
Betyg: 5
Testat av: Lars 59 år, Emma 30 år, Pelle 42 år och Lisa 22 år.

Word Winder
Från 8 år
2-6 spelare
15 min
Peliko
Pris: 298:-
Beskrivning: För den som gillar bokstavsspel som exempelvis Wordfeud är detta ett bra spel om man hellre vill umgås över ett brädspel än mobiltelefonen. Med olika bokstavsbrickor ska man skapa ord som slingrar sig från sida till sida. Den som når från kant till kant först vinner. Det finns två olika spelvarianter, "sida till sida" eller "rallyslingan". Spelet blir nog roligast om man spelar med någon som är jämngammal
Betyg: 5
Testat av: Elin 10 år, Göran 49 år.

Bilda orden
Från 6 år
Alga
Pris: 249:-
Beskrivning: Ingen vinner eller alla vinner i det här "spelet" där man med bokstavsbrickor ska härma ord och då lära sig stava. Eller som 8-åringarna gjorde skriva roliga meningar och fula ord, de stavade rätt i alla fall! Magnetiska bokstäver är ju alltid kul i en viss ålder och här kan barnen på skojigt sätt lära känna alfabetets bokstäver.
Betyg: 5
Testat av: Ebba 5 år, Alma 8 år, Ellen 8 år med flera.

Timeline
Från 8 år
2-8 spelare
15 min
Vincit
Pris: 259:-
Beskrivning: Kortspel. Lätt att komma igång, och det går fort att spela en omgång. Det gäller att placera ut historiska händelser, upptäckter  och uppfinningar i kronologisk ordning. Det här är ett roligt spel för vetgiriga barn. Tidsspektrat är enormt, från att jorden bildas och framåt. Minus för sladdrig kartong.
Betyg:6
Testat av: Gustav 10 år, Jenny 40 år och Mattias 41 år.

Rock Science
Från 13 år
2-6 spelare
45-60 min
Rock Science
Pris: 499:-
Beskrivning: Frågespel med roulette. Motspelarna ska gissa om den aktive spelaren kan svaret på frågan eller inte. Svarstiden är en minut men timglas saknas. Frågelådorna är dåligt märkta. Spelarna får välja svårighetsgrad på frågorna. Mycket handlar om rockfakta men i Rock the song ska spelarna sjunga vilket kan bli vansinnigt roligt. Banden som det frågas efter gör att spelet snarare vänder sig till 40+-rockare än 20-åringar med metal i blodet.
Betyg: 4
Testat av: Thomas 19 år, Erik 19 år, Gustav 20 år och Marcus 20 år.

Pinsamhetsfaktor
Familjespel
Kylskåpspoesi
Pris: 219:-
Beskrivning: Tanken med spelet är att frågorna ska handla om sådant som du önskar att du inte kunde svaret på. Problemet är bara att ingen av oss speltestare förstår vad som är pinsamt med frågor som Vem grundade Livets ord? eller Vad är skrapfnas? Vi kunde inte svaret på alla frågor men det gör att man lär sig desto mer av svaren. Slår ett slag för allmänbildningen: Kunskap är inte pinsamt!
Betyg: 2
Testat av: Tobias 27 år, Helena 21 år, Henrik 23 år, Andreas, 28 år med flera.

Vem i rummet
Familjespel
Kylskåpspoesi
Pris: 219:-
Beskrivning: Vem i rummet borstar tänderna och kissar i duschen? Vem skulle du helst vilja ha som chef? Efter tre sekunder pekar man på den man tycker att det stämmer på. Ingen vinner eller förlorar så vi la till en tändstickspott för att se vem som blev mest utpekad. Vi hade riktigt roligt! Och inga krångliga regler förstörde nöjet.
Betyg: 5
Testat av: Helena 49 år, Håkan 49 år, Anders 56 år, Lasse 59 år och Lotten 61 år.

3 snabba svar!
Från 12 år
3-6 spelare
30 min
Användbart Litet Företag
Pris: 349:-
Beskrivning: Ett partyspel som verkligen får fart på hjärnan och skratten kan bli hur hysteriska som helst. Spelet går fort och man kan köra det om och om igen, då man får hela 752 olika uppgiftskort. Ett stresspel där du ska ge tre svar på bara fem sekunder. Och dessa fem sekunder går snabbare än du tror! Det slår lätt slint i hjärnan... tro mig!
Skratt, stress och kunskap som passar galant på partyt!
Betyg: 4
Testat av: Hans 45 år, Monika 50 år och Leif 52 år.

I din vildaste fantasi
Från 15 år
4-8 spelare
45 min
Användbart Litet Företag
Pris: 349:-
Beskrivning: Frågesport där det gäller att känna sina motspelare och kunna dra slutsatser. Är deras svar trovärdiga? Kan nog fungera även för yngre spelare. Vill ha mer underhållning och skratt för pengarna. Går ut på att en spelare läser upp en fråga du kanske aldrig hört tidigare - en fråga som triggar din fantasi. Varje spelare skriver ett svar. Sant eller falskt, galet eller otroligt. Men ditt svar ska vara svårt - helst omöjligt - att spåra. Plus för pennor med sudd på.
Betyg: 4
Testat av: Johan 30 år, Emilia 29 år och Daniel 31 år.