Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra utgångsläge, trots allt...

Brynäs kan fortfarande tappa sin slutspelsplats - men då krävs det att Djurgården, med bättre målskillnad, tar full pott i sina två återstående matcher. Allt medan Brynäs bara orkar med ta en pinne på sina två avslutande hemmamatcher.

Annons

Föga troligt som det är, varför jag kan konstatera att brynäsarnas utgångsläge, trots allt, är rätt så bra.
Det blev en tämligen väntad förlust (1-3) i Kinnarps Arena mot ett HV 71 som inte vunnit på de tre senaste hemmamatcherna och som bara tagit en trepoängare förut på de fem föregående matcherna.
Jönköpingslaget jagade även andraplatsen efter tämligen segersäkra Färjestad.

förlorade i denna 53:e omgång efter fyra raka trepoängare är inte mycket att säga om.
HV var helt enkelt för bra och brynäsarna orkade bara inte komma igen i slutperioden efter 3-1-målet. Lite oroande dock att krafterna tröt, ett tecken på formnedgång eller...?
Gästrikarna gjorde annars en fullt godkänd första period, trots 1-0-ledning för smålänningarna och klarade ett numerärt underläge i mittperioden med två mannar mindre i spel 1.17 minuter vid ställningen 2-1.
Mycket bra box playspel åstadkoms.
Utgångsläget inför slutronden var med andra ord riktigt hyfsat, men hemmalaget var långt starkare och den heta vilja som Gävleborna hade i period 1 avtog mer och mer och under de avslutande 20 minuterna var HV helt överlägset.
Skotten vanns exempelvis med klara 16-5 och totalt med klara 41-18 och även i tekningarna var HV:arna mera skärpta och koncentrerade, vann dessa med 30-28.

klart understryker att HV var det mest framgångsrika laget och hemmatriumfen kunde ha skrivits med större siffror om inte Anders Lindbäck spelat så inspirerat efter det 1-0-mål som han får ta på sig.
Det kom i ett skede där Brynäs öppnat mycket bra, gästerna var heta och konsekventa och noggranna i sitt försvarsspel (undantaget då baklängesmålet efter 8.44 av lagkapten Johan Davidsson) och Czarneckis mannar visade prov på mycket hög kampmoral.
Spelade lugnt och klokt över hela banan med rätta positioner, om det inte varit för det något slumpartade 1-0-målet.
Mål-Limpan tappade ett skott ur plocken - han verkade inte riktigt vän med pucken i inledning. Det blev fortsatt försvarsslarv och simmande på isen hann inte brynäskeepern tillbaka för att täcka med benskyddet vid bortre stolpen.

sjunde spelminut tycker jag bestämt att Brynäs skulle fått en utvisning med sig, när mål-Liv solklart trippade omkull helt frie Granström som annars haft öppen kasse fram till kvittering.
Domare-Vinnerborg gjorde där i stort sett sitt enda misstag i matchen.
I stället för Brynäsmål blev det 2-0 efter tio minuter. Det var nye tjecken Kamil Piros som fri i slottet satte sitt första elitmål högt i krysset, utan möjlighet för Lindbäck att rädda.
Nytt hopp för Brynäs kom efter 11.21, ett bra power playmål.
Widing var mannen bakom målet, han avancerade fram på högerkanten, spelade in framför kassen och Dackell sköt direkt, målvaktsretur som Stephen Dixon tryckte in. Kanadensarens åttonde mål i vinter och Gävlelaget var åter med i matchen.
De avslutande 20 minuterna gick klart till HV. Jukka Voutilainen prickade stolpen med ett vinkelskott innan kanadensaren Beech fastställde 3-1.
Återigen ett lite turligt mål, sett ur brynäsarnas synvinkel förstås, där en sargretur hoppade över backen Carlssons klubba och gav Beech fritt skottläge.

fortfarande allt i sina egna händer, två hemmamatcher väntar som bekant och det krävs en seger till, endera mot först Timrå på torsdag i Canal plusmatch - eller i epilogen på lördagkväll, då Färjestad med all säkerhet kommer till Läkerol Arena som redan klar seriesegrare.
Utgångsläget för Tigerboysen ter sig med andra ord tämligen bra ut, tycker jag.
Även om jag fortfarande på intet sätt tar något för givet. Just minusmålskillnaden (minus elva som det är) kan bli direkt avgörande.
Djurgården, som lyckades kvittera till 2-2 i slutperioden mot Skellefteå genom unge Jacob Josefson, har minus två i målskillnad - alltså nio mål bättre att gå på.
Dif:arna har kvar att möta Södertälje, som var nära att lugga Linköping på poäng (7-5 till slut för LHC:arna), och Frölunda i Göteborg i avslutningen.
Det kan bli sex pinnar men ändå föga troligt medan Brynäs i så fall bara ska ta en poäng och avsluta med tre raka förluster.
Knappast, troligt va, eller...?

dock fastslås: Brynäs har två mycket svåra motståndare kvar, vilket man inte kan blunda för.
Timrå jagar i likhet med Brynäs en skön play offplats och har den klart bästa målskillnaden. Och tänk om FBK skulle behöva poäng för serievinst och ta hem de 3,5 miljonerna i vinstpengarna...
Dessutom ska inte heller Modo helt räknas bort, ö-vikslaget är precis som Djurgården fem pinnar efter Brynäs. Men minusmålen är sämre än Brynäs, så i praktiken är nolaskogsarna nog borta ur kampen.
Nej, de får inrikta sig på att hålla undan för Rögle, vilket också sker. Frölunda borta kan ge poängutdelning och SSK hemma i sista blir säkert tre pinnar.

är däremot att gratulera. Västerbottningarna är i praktiken klara för sitt andra raka slutspel, sex pinnar skiljer till djurgårdarna som dessutom har tolv mål att ta in.
Nej, det går förstås inte.
Det kan således bli så att sluttabellen i bottenregionerna redan är spikad.
Och att Brynäs går till ett efterlängtat slutspel.
Fast ändå med liten reservation; det brukar alltid hända märkliga saker just i slutronderna.

Mer läsning

Annons