Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bråbänkar

Annons
Att bestryka träbåtar med kokande tjära kallades att brå dem. Före varvens tid fick enskilda båtbyggare utföra detta eldfarliga arbete på anvisade platser, kallade bråbänkar eller bråplatser. Gävle fick, bland annat för sådant arbete, Alderholmen i donation av Gustav II Adolf 1622. När den gamla bråbänken förfallit anlades en ny 1708-1710 på en plats där stranden på Alderholmen utfyllts.
Ytterligare utfyllnader som också kallades bråbänkar gjordes på 1780-talet, men de planterades med fyra rader lövträd och blev en omtyckt promenadplats som även fick servering 1838.
Bråbänken heter kvarteret på Alderholmen där Hellbergska magasinet, senare kontor för Kraft Foods AB, ligger. Fyhrvall, O: Bidrag till Gefle stads historia och beskrifning. Se även Sterner, J: Gatunamn och Gävlehistorier (från Gästrikland 1997).