Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bräcklig vänsterseger

Enligt det preliminära valresultatet blir det fortsatt vänsterstyre i Hofors. Men majoriteten är bräcklig och nu väcks frågan om samarbete över blockgränsen.
Det återstår också att se åt vilket håll Hoforspartiet går efter sin valsuccé.

Socialdemokraterna tappar nästan sju procent enligt valnattsresultatet och Miljöpartiet åker ur fullmäktige. Att Vänsterpartiet samtidigt vinner ett mandat gör att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fortfarande kan få majoritet i fullmäktige.

Men av allt att döma blir det i så fall en bräcklig majoritet med 16 av 31 mandat.

Nu är frågan om S och V kan tänka sig att samarbeta över blockgränsen.

– Onsdagsräkningen kan göra ganska stor skillnad så jag tycker att vi väntar med spekulationerna, säger det sittande kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S.

Hur ser du på ert eget tapp med nästan sju procent?

– Vi är många partier som delar på mandaten. SD går framåt, Moderaterna går bakåt, Miljöpartiet får inte vara med som det ser ut i dag och Folkhemmet tappar mycket. Det är självklart tråkigt att gå bakåt men om vi tittar på hela vänstersidan så tappar vi inte så mycket.

Vad säger du om Hoforspartiets framgång?

– Vad jag minns var det precis lika när Folkhemmet kom in i fullmäktige, de fick också fyra mandat. Men jag har inte sett att Hoforspartiet och vi tycker olika i så många frågor utan det är väl kanske lösningarna som är olika i så fall.

Vänsterpartiet ökar preliminärt ett mandat men när det gäller ett eventuellt samarbete mot mitten så är partiet tveksamt.

– Vi ska sätta oss ner och börja diskutera i dagarna men i dagsläget har vi inga planer på att sträcka oss över blockgränsen, säger partiets förstanamn Linda Lundberg.

Om vänsterpartierna skulle vilja gå över blockgränsen för att hitta en stabilare majoritet så krävs det förstås också en partner, eller flera.

Både Centerpartiet och Folkpartiet gör hyfsade val i paritet med 2010 men om de skulle vara öppna för ett samarbete med S och V är fortfarande oklart.

– Vi ligger lågt än så länge, säger Hans Larsson, C, och beskedet från Hans Backman, FP, är detsamma.

Folkhemmet i Hofors-Torsåker gjorde ett kanonval 2006 och gick då fram till fyra mandat. Nu får partiet smaka på sin egen medicin när Hoforspartiet går fram och blir näst största parti. Folkhemmet tappar två av sina tre mandat.

– Ja, vad ska man säga... Den första analysen säger väl att Hoforsborna inte tror på vår politik, och det är inte så mycket vi kan göra åt det för det är så politik fungerar, säger Kent Olsson, som själv ser ut att få lämna såväl kommunstyrelsen som fullmäktige.

– För egen del hade jag tänkta att avsluta ändå men det hade ju varit roligare att göra det i medlut i stället för i motlut, säger han.

En annan stor förlorare i Hofors är Moderaterna. Partiet backar från 13 procent 2010 till 8,7 procent i det här valet, om siffrorna står sig.

– Det följer väl rikstrenden ganska mycket. Samtidigt tappar sossarna mycket också. Men vi är inte nöjda, säger Ziita Eriksson, M.

Sverigedemokraterna ökar ett mandat men än så länge har inget av de övriga partierna öppnat dörren för samarbete med SD.