Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bråda dagar för ja-sidan

GÄVLE
I går följde GD:s team med organisationen Ja till euron på en dag med kampanjande för ett ja i den kommande folkomröstningen.

För de anställda samordnarna Frida Bylin och Tina Sandin är dagarna mycket långa. Ofta sover de bara en handfull timmar mellan nattaffischering och morgonutdelning av kampanjmaterial vid industrierna, sjukhuset eller centralstationen.
De kastar sig mellan orterna i länet i en ständig hets. Övriga kampanjarbetare hoppar in mer rimliga tider och jobbar ideellt. Oftast handlar det om folk som är engagerade i partier. Men även om helt vanliga pensionärer som har kommit fram till att de vill engagera sig för ett ja i folkomröstningen. GD vill spegla detta engagemang. På lördag kommer en artikel från en dag med nej-kampanjen.
06.20
Från den tolvgradiga höstkylan stiger Olle Andersson och Frida Bylin in i den luggslitna anonyma kampanjlokalen på Norra Kopparslagargatan. Den lilla lokalen, som paradoxalt nog ligger bredvid miljöpartiets kontor, fungerar som en omlastningscentral mellan Ja till eurons olika engagemang i länet. Nu börjar de den långa arbetsdagen med att hämta en stor bunt med kampanjtidningen Jorå. En liten stund senare är de på plats på centralstationen för att fånga upp pendlarna, tillsammans med Lennart Alm.

06.33
Nu börjar det ta fart med pendlare som passerar de tre utdelarna i gångtunneln mellan spåren och uppe vid ingångarna till stationshuset. Det kan gå åt ungefär 200 tidningar per dag, berättar Lennart Alm, som till vardags är pensionär. Tidigare var han postmästare och fackligt aktiv i Seko.

07.04
Nu går det första Stockholmståget. Något som föregåtts av en väldig ström människor. Lennart Alm har gjort av med 50 tidningar uppe vid perrongen och de flesta som passerar i tunneln har tidningar under armarna, eller tackar nej på grund av att de är stressade eller deklarerar att de ska rösta nej.

07.45
X-tåget från Ljusdal kommer in och nu går tidningarna åt i ett huj. Olle Andersson känner igen flera pendlare som passerar varje dag. De och han ler igenkännande åt varandra. Det är dags att ge sig av mot torget, med en mellanlandning på Norra Kopparslagargatan för att hämta mer material.

08.14
Frida Bylin parerar in bilen på Stortorget där redan "gubbarna" och Anna-Lisa Wallon finns på plats. Även hon är pensionerad, men har inte arbetat politiskt på något sätt. Hon slutade vid S E Banken för två år sedan och tycker att det är kul att engagera sig för euron och samtidigt träffa folk. Det är extra kul att vara på torget eftersom torghandlarna sätter sådan fart på folklivet. Men det fattas ju tältpinnar konstaterar de när de tagit fram allt material från bilen. Frida Bylin får åka och leta efter det som saknas.

08.47
Med pinnarna kompletterade går det raskt att sätta upp tältet. Med en dryg timme kvar till nej-sidans öppnande av den angränsande valstugan sorterar kvartetten materialet och plockar fram godisburkar, kampanjknappar och ballonger.

09.03
Olle Andersson börjar dela ut material till de förbipasserande. Det är betydligt mindre folk än vid centralstationen, men inte lika ojämna strömmar som vid tågens ankomster och avgångar. På torget är det mer de som är intresserade som kommer fram. De har betydligt mer tid för samtal också.

09.34
Frida Bylin har nu fått sällskap av Tina Sandin. De mellanlandar vid Norra Kopparslagargatan och hämtar återigen material. Nu för att dela ut till hushållen. De hinner med några uppgångar på Staketgatan och angränsande gårdar innan de måste tillbaka till torget. Tina Sandin ska snabbt vidare till Bollnäs för att hålla i en debatt mellan Jan Björklund, fp och Lotta Nilsson Hedström, mp.

10.00
Tillbaka vid torget kan Anna-Lisa Wallon berätta att folk har kommit fram i allt högre grad. Men det är svårt att svara på alla frågor.

13.07
Politiker som Gunilla de Maré, m, och Hans Lindblad, fp, dyker upp och hjälper till att svara på frågor varför de vill att folket ska rösta ja till EMU och euron. Folk är väldigt frågvisa. Mer än tidigare under kampanjen, berättar valarbetarna.

14.07
Återigen en hämtning av material vid Norra Kopparslagargatan. Den här gången är det Frida Bylin, Stefan Svensson och Lina Lindberg som ska i väg.

14.48
Vi lämnar de tre ungdomarna utanför Konserthuset. De ska till högskolan för att dela ut material. Sedan fortsätter dagen med debatt på Invandrarcentrum innan det blir dags för affischering i Gästrikland efter 20.00. Kanske blir det en lite längre sömn innan det är dags för morgonutdelning igen?

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se