Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bråda dagar för matkontrollanter

GÄVLE / Cityfesten
Gävle kommuns livsmedelsinspektörer har bråda dagar under Cityfesten. Alla som sökt och fått tillstånd att servera mat ska kontrolleras, och det blir åtminstone 60 stycken, berättar Carin Gustavsson.

- Vi kollar bland annat att de har tillstånd, och om de har tillstånd att de inte säljer mat som inte ska ingå i deras sortiment, säger Andreas Nyberg.

Hygienen viktig
Andreas Nyberg och Carin Gustavsson undersöker dessutom att det finns tillgång till tvål och vatten för personalen som hanterar mat.
- Hygien är jätteviktigt. Inte minst när det gäller de som också hanterar pengar, mynt är ofta väldigt smutsiga, säger Carin.
Under Cityfesten besöker de regelbundet de tillfälliga serveringarna. De som får bakläxa - och det är många - får finna sig i att Carin och Anders dyker upp igen.
En som får godkänt är Henry Lee från Malmö, efter att Anders tagit tempen på några av hans grytor. De håller 60 graders värme, och det får de göra i max två timmar. Personalen ska också ha anpassade arbetskläder, och det har den här.
- Proffsigt, det märks att de vet vad de håller på med, viskar Carin.
Henry Lee tycker att det enbart är bra med kontrollerna.
- Det är viktigt med systematik, ordning och reda, om man bedriver sån här verksamhet, säger han.
Det är första gången han besöker Cityfesten, och han är nöjd.
För ett otränat öga kan det se rörigt ut i vissa av cityfest-köken, men det är inte det avgörande. Det som är avgörande är att matvarorna hanteras på rätt sätt.
Majonnäsröror ska inte stå och svettas i stekande sol en hel dag. Detsamma gäller de 30-kilosförpackningar med renkött livsmedelsinspektörerna ibland hittar på helt fel plats.

Bra i fjol
Hittills har livsmedelsinspektörerna bara hunnit med de större restaurangtälten, och de brukar i regel klara sig hyfsat. De har dessutom kravet på sig att ha ett separat ställe, gärna en restaurang, där de sköter sin grovdisk.
- Om något behöver åtgärdas brukar vi ta en diskussion och sedan komma tillbaka för att kolla, säger Anders. Ibland räcker det med att be försäljarna ta fram is för att kyla av matvarorna.
Fjolårets resultat när det gäller Cityfestens mat var gott, åtminstone när det gäller bakterieförekomst. Inga fall av matförgiftning rapporterades, och Gävle kommuns livsmedelsinspektörer ser ännu inget som tyder på att det inte går lika bra i år.
Men om du vill försäkra dig om att slippa spraymåla toaletten invändigt flera gånger per natt, kan det vara bra att känna till riskerna med festivalmat.
Enligt Livsmedelsverkets rapporter är födoämnena ägg, glass, fett, choklad och oljor grogrund för färre sorters bakterier. Även nötkött och konfekt ligger bra till.
För den medvetne gäller det alltså att på Cityfesten hitta en maträtt komponerad av dessa födoämnen, vilket i sig kan bli en utmaning. Eller att istället leva farligt och hugga in på en saftig lammkebab.
MARTIN HOFVENSTAM
026-159631
martin.hofvenstam@gd.se