Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bråda dagar för nya butiker

– Svenskt kött.
Det är de två ord Andreas Eklind, butikschef på City Gross som öppnar 19 maj använder flest gånger under vår intervju.
Samma dag som City Gross öppnar även Jula och troligen Biltema i Hemlingby.

Inom några få veckor får Gävleborna ytterligare ungefär 20 000 kvadratmeter butiksgolv att trampa omkring på. City Gross butik blir fullt jämförbar med Ica Maxi i storlek med sina 30 000 artiklar på 6 000 kvadratmeter. Om Citygross och Ica kommer att ha en intressant kamp om samma kunder är det snarare stenhård tävling mellan Jula och Biltema som bokstavligen ligger vägg i vägg. Och som delvis säljer samma saker.

– Vi vet sedan tidigare att det faktiskt är en fördel att ligga på samma ställe när båda kedjorna finns på samma ort, säger Mikael Björkskog, butikschef på Biltema.

Han borde veta, eftersom han tidigare jobbade för just Jula.

Jula har bestämt sig för att öppna 19 maj. Samma dag som City Gross. Nu har Biltema bråda dagar. Mikael Björkskog gör ingen hemlighet att man gärna skulle vilja göra detsamma.

– Den som öppnar först får de första plånböckerna, så är det ju, säger han.

I går kunde han dock inte ge något besked om öppningsdatum.

Det kan däremot Andreas Eklind på City Gross. Butiken är nästan färdig och när GD hälsar på jobbar tiotals personer med att fylla på varor på hyllor och i diskar.

Drygt 50 personer, varav huvuddelen faktiskt på heltidstjänster, har fått jobb i butiken.

– Jag har kombinerat tjänster med halvtid i kassan och halvtid på golvet. På det sättet hoppas jag få en trogen personal som faktiskt kan leva på att jobba här, säger Andreas Eklind.

City Gross är kanske okänt för många Gävlebor. Kedjan ägs av Bergendahlsgruppen och har funnits länge i södra Sverige. Den första butiken öppnade 1993 i Hyllinge i Skåne. Konceptet är stora inköpsvolymer för att hålla ner priserna, endast märkesvaror, mycket färskvaror och som sagt endast svenskt kött.

– Vi säger inte att vi alltid är billigast. För det kan man inte säga. Men vi kan lova kvalitet. Det är viktigt, säger Andreas Eklind.

Samtidigt som City Gross alltså tar upp kampen med Ica Maxi om matkunderna i södra delen av stan står även Willys i Hemsta i startgroparna. Veckan före midsommar hoppas butikschefen Hans Johansson att kunna slå upp dörrarna till ytterligare några tusen kvadratmeter butiksyta.

Även han har såklart ambitionen att locka till sig kunderna. Lockbetet blir Willys-kedjans nya koncept Wilma som ska putsa bort intrycket av att handla mat direkt från en lagerhylla.

Vad utmärker Willys Wilma-koncept?

– Att vi fokuserar på färskvarorna. Vår målsättning är att bli nummer ett på färskvaror. Frukt och grönt kommer till exempel att ligga först i kundvarvet, säger Hans Johansson.