Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bråk om ny skolledning

På söndag väntas Socialdemokraterna i Sandviken utse Ann-Catrin Brockman, S, till ny ordförande i kunskapsnämnden. I dag har hon viceplatsen. Men oppositionen kräver en helt ny politiskt skolledning.
– Nämnden har misslyckats med sitt uppdrag, säger Riitta-Liisa Björk, M.

Förra året gick kunskapsnämnden närmare 18 miljoner kronor back. Detta trots neddragningar på bland annat skolpersonalen.

Oppositionsrådet Riitta-Liisa Björk anser att underskottet orsakats av att den politiska skolledningen inte har en tillräcklig kompetens.

– De har haft flera år på sig, men ändå inte lyckats få en budget i balans. Det har inte ens gått åt rätt håll, säger hon.

Inför Socialdemokraternas årsmöte i Folkets hus på söndag är förslaget att nämndens vice ordförande Ann-Catrin Brockman nu ska kliva upp till ordförandeposten. Klas Palmér har avsagt sig ordförandeskapet på grund av jobb utomlands. Nämndledamoten Lars Karlsson föreslås bli vice ordförande.

Men flera oppositionspartier vill se en större förändring än så, vilket Moderaterna, Kristdemokraterna, Ny ordning och Miljöpartiet framfört till kommunalrådet Peter Kärnström, S.

– Vi har inget emot Ann-Catrin Brockman som person, men ledningen har varit för svag, säger Riitta-Liisa Björk.

Hon medger att även oppositionens representanter i nämnden bär ett ansvar.

– Naturligtvis är det så. Den samlade kompetensen har inte räckt till. Men nu är det en fråga om ordförandeskapet och vi har inte förtroende för Ann-Catrin Brockman, säger Riitta-Liisa Björk.

Miljöpartiets oppositionsråd Per-Johan Emtell vill inte sträcka sig så långt som att kräva ledningens avgång.

– Vi har uttryckt oss tveksamma till de som suttit och sagt att vi vill ha en stark ledning. Men vi kommer inte att opponera oss mot det beslut som fattas, säger han.