Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bränd bock snart ersatt

GÄVLE Två veckor - så länge överlevde årets julbock på Slottstorget innan ungdomar brände ner den natten till igår.
Redan om en vecka ska en ny bock vara på plats.

Annons
- Senast på fredag, bekräftar Håkan Ollikalla, arbetsledare på kommunens arbetsmarknadsenhet, som bygger bocken för Söders Köpmäns räkning.
Vid lunchtid i går övervakade han när en lyftkran forslade bort det svartbrända träskrovet.

Det hade då gått ganska exakt tolv timmar sedan branden.
En väktare som befann sig på Stortorget var först att slå larm.
När brandkåren kom fram strax före ett på natten var bocken helt övertänd.
Fyra timmar tidigare hade en polispatrull gjort flera id-kontroller av personer som uppehöll sig nära den mindre bocken, placerad närmare Gavleån. Polisen tror inte att de personerna kan relateras till branden på grund av skillnaden i tid.
- Men vi har ett anonymt vittne som har sett två ungdomar och att en av dem gick fram och tände på vid bockens ben, säger Anna-Lena Jägerroos, utredare på ungdomsroteln.

Det anonyma vittnet ska inte ha kunnat namnge de två ungdomarna. Andra vittnen har sagt att fyra eller fem ungdomar sågs springa från platsen.
Litet hopp fästes vid de bilder som de uppsatta webbkamerorna fotograferat. Antagligen kan bilderna i bästa fall ge ett signalement på kläder. Så fina detaljer som ansiktsdrag går knappast att få fram.
Den eller de som brände bocken misstänks för grov skadegörelse. Dessutom riskerar de att tvingas betala skadestånd på tiotusentals kronor om de fälls i domstol.
Genom åren har många människor känt sig manade att bränna bocken. För två år sedan dömdes en medelålders amerikan som trodde att det var en hednisk sed. Han skulle betala 100 000 kronor i skadestånd, men struntade i det.
- Vi fick inte en spänn. Det gick inte att driva in skulden eftersom Sverige inte har avtal med USA, säger Kurt Lagerholm, ordförande i bockkommittén.

I går var det i stället ungdomar som var framme.
- Det är inte värt straffet. Amerikanen fick ju betala 100 000, det har inte jag råd att punga ut med, säger Mattias Hansson, en 17-årig elev på Polhemsskolan som passerade Slottstorget.
Köpmännen var missnöjda med att bocken inte fick stå längre. Det fanns också en beredskap att snabbt få en ny bock på plats.
- Det är bra för Gävle, vi var på text-tv i morse. Men det kostar att bygga upp den. Så roligt är det inte, säger Bibbi Anskareusson på Hotell Aveny.

Det finns ett träskelett i reserv vid Gävle Varv. Mellan 10 och 15 personer ska delta i febrila ansträngningarna att få den nya bocken klar. Bland annat ska halmmattorna som klär stommen knytas ihop med 20 000 knutar.

Mats Hedström