Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brand i Andersberg misstänks vara anlagd

(Uppdaterad 14.30) Ett trapphus på Vinddraget i Andersberg har fått evakueras under morgonen sedan det börjat brinna i förrådet på bottenvåningen till huset. Polisens tekniker finns nu på plats för att säkra spår eftersom branden misstänks vara anlagd.

Det var vid halv sex på morgonen som larmet om branden kom. Bottenvåningen till Vinddraget består av förrådsutrymmen som sträcker sig längs med flera trappuppgångar. Enligt räddningsledaren på plats var branden begränsad till förrådsutrymmen inne i ett skyddsrum. Det var kraftig rökutveckling och svårt att komma åt brandhärden. Räddningstjänsten i Gävle kallade därför in förstärkning från Sandviken och Bergby. Vid niotiden på morgonen var branden släckt.

Alla som bor i trapphusets lägenheter evakuerades under morgonen till en av Gavlegårdarnas lokaler i närheten.

– Jag vaknade av att det sved i ögonen av att det hade kommit in rök i lägenheten, sen tittade jag ut genom fönstret och såg brandbilarna, berättar Carina Skog, som bor i huset.

Hon fick lämna lägenheten tillsammans med sönerna Jesper, 15, och Hampus, elva år, och katten Puff.

– Det var ingen panik utan allt gick väldigt lugnt till, säger Carina Skog.

När GD träffade familjen satt de tillsammans med grannarna och väntade på att få frukost av Gavlegårdarna. Carina Skog konstaterade att branden i alla fall hade fört en positiv sak med sig.

– Det är först nu man får se vilka man har bott tillsammans med i huset. Man pratar ju inte med sina grannar annars när man bor i hyreshus i Sverige.

Under dagen gick försäkringsbolagens restvärdeledare igenom lägenheterna i trappuppgången för att i första hand bedöma om det var möjligt att bo där.

– Det är tio lägenheter som är rökskadade, varav två är så skadade att hyresgästerna inte kan bo kvar. Lägenheterna kommer att saneras under nästa vecka, berättar Håkan Andersson, restvärdeledare för Försäkringsbranschens restvärderäddning.

De två familjer som inte kan bo kvar i sina lägenheter bor nu hos vänner och bekanta. Det blir upp till deras försäkringsbolag att avgöra om de ska få ersättningsbostäder under den tid som lägenheterna saneras.

Polisens tekniker arbetade under dagen med att säkra spår vid de källarförråd där branden startade. Det arbetet fortsätter i dag, söndag. Branden misstänks vara anlagd, men i går hade polisen ännu inte kunnat fastslå brandorsaken. Tecken tyder på att det förekommit någon vätska, men om det är så är inte klarlagt än.

I november i fjol rökfylldes tre trappuppgångar på Vinddraget efter att någon satt eld på en barnvagnsmadrass i ett trapphus. Om den branden har något samband med lördagens vet inte polisen än.

– Det går inte att utesluta, men inga tecken tyder på att det skulle vara samma personer, säger jourhavande förundersökningsledare Bosse Westergren.

Under eftermiddagen hölls förhör med grannar i området för att ta reda på om någon sett eller hört något i samband med att branden bröt ut.