Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brand sinkar tågen flera veckor

STOCKHOM/GÄVLE(TT/GD)
På lördagsmorgonen för- senades Stockholmstågen mot Gävle kraftigt på grund av en brand i ett signalställverk i Solna.

Branden har orsakat stora problem och kommer att påverka tågtrafiken de närmsta två veckorna.
- De resenärer som ska åka från Stockholm till Gävle i dag får räkna med max en halvtimmes förseningar, säger Björn Wadén vid SJ:s pressjour.
Branden i signalställverket i Solna har lett till att Banverket bara kan ha två spår öppna mot normala fyra. Detta kommer att påverka tågtrafiken de närmsta två veckorna, enligt Banverket.
De SJ-tåg som berörs är Uppsalapendeln samt fjärrtågen mot Dalarna och Norrland.
- Tur i oturen är att branden skedde på en lördag vilket är den minsta resdagen, säger Björn Wadén.
I dag kommer tågen fortsätta att vara försenade men då handlar det om förseningar på mellan en kvart och en halvtimme.
- Värre blir det på måndag när pendeltrafiken kommer igång i och med att det bara finns två tillgängliga spår, säger Björn Wadén.
I vilken omfattning tågen kommer att försenas de närmsta veckorna kan Björn Wadén inte säga ännu.

Två timmar försenat
Det SJ-tåg som blev mest försenat under lördagen var tåget från Stockholm till Östersund, som går via Gävle, med ordinarie avgångstid 07.25.
Det blev nästan två timmar försenat vid avgång på grund av det totalstopp i trafiken som rådde under ett par timmar på lördagsmorgonen.
Det X 2000 tåg som skulle avgått 08.25 från Stockholm och passerat Gävle blev försenat en timme.
- Efter det flöt det på ganska bra och tågen blev bara några minuter försenade, säger Björn Wadén.
De hårt prövade resenärerna får enligt SJ:s nuvarande regler ingen ersättning.

Ingen ersättning
Om tåget är mycket försenat redan vid avgångstid och resan därför blir onödig, det vill säga om resenären ska iväg på något evenemang som den inte kommer att hinna till, får resenären pengarna tillbaka för biljetten.

Förvärras
- Hade restidsgarantin gällt hade resenärerna fått resecheckar för samma värde som den biljett de hade köpt men den gäller inte förrens den första december, säger Björn Wadén.
Problemen orsakade av branden i Solna kan bli värre i nästa vecka, då många kommer tillbaka från semestern och pendeltrafiken ökar. Även om ett tåg bara tappar några minuter på att köra långsamt förbi finns en risk att problemet fortplantar sig, med köbildning bland tågen som följd.
Connex påverkas inte direkt av branden i signalställverket. I ställer är det andra faktorer som bromsar bolagets tåg.
Dels brobyten i Torsåker och Ockelbo.
Vidare pågår banarbeten i Hällnäs mellan Umeå och Luleå. Då Connex varit medvetna om störningarna har man också försökt informera resenärer när de köpt biljetter.