Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brand...slottet?

Innan jag flyttade till Gävle har jag lagt märke till just den här byggnaden, det är brandstationen för er som inte känner igen den. Här har den tagits ut ur sin omgivning och placerats i ett vidare och historiskt sammanhang. Samtidigt kan man fråga sig vad man ska med en brandstation till om det inte finns någon stad? Kvinnan framför den öppna porten är på väg till byn för att skaffa livsmedel.

Staden symboliserar närhet, tillgänglighet och att finna en mening i tillvaron. Där har också förståelsen för det större sammanhanget en viktig betydelse. Jag tänker då på utåt, dvs vår omgivning och miljö. Sedan bakåt, dvs vår gemensamma historia. Vidare på framtiden, där vi värderar vårt beteende utfrån frågor som vad är det vi vill se förverkligat och vilka fotavtryck vill vi lämna?

Ni vill veta vad jag gjort med bilden. Nu läser jag slutet av andra året inom kreativ datorgrafik (CCG) och har valt att specialisera mig inom digital måleri. Med utgångspunkt av mitt fotografi på brandstationen började jag skissa på olika kompositioner i svartvitt. Därefter valde jag ut en skiss och målade detaljarbetet med digitala verktyg där olika s.k. texturkällor användes som palett enligt vanliga metoder inom s.k. matte painting. Byggnadens perspektiv har även korrigerats och den har spegelvänts. Gräset i förgrunden med stenarna blev det första parti som detaljerades, därefter målades bergen. Grusvägen och stenarna målades in. Olika skuggor har även skapats för att förstärka illusionen av djup. Bilden består av 21 lager bildelement och dessutom 18 korrigeringslager. Tidsåtgången har varit ungefär en arbetsvecka.

Foto: Samuel Westman