Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandbefäl ska rädda liv i Algeriet

GÄVLE
Brandbefälen Lars Sigfridsson och Jan-Olov Nyman från Gävle åkte tidigt på fredagsmorgonen till Algeriet för att delta i räddningsarbetet efter jordbävningen i onsdags.

Annons
Räddningsverket ville även skicka räddningsförarna Håkan Hjelm och Marie Hansson med hundar men Håkan Hjelm tvingades avstå på grund av sociala skäl och Marie Hansson eftersom hennes hund är halt.
Lars Sigfridsson och Jan-Olov Nyman fick besked från Räddningsverket sent på torsdag eftermiddag att de skulle packa en väska och hålla sig beredda. Under natten fick de definitivt besked.

Hedrad
- Det ska bli spännande och jag känner mig hedrad, sa Lars Sigfridsson på torsdagskvällen.
Räddningsverket skickade över 80 personer och tolv hundar under natten och tidiga morgontimmarna. Med sig i Herkulesplanen hade de sökutrustning, tält och förnödenheter. Samma utrustning som användes efter jordbävningen i augusti 1999 i Turkiet där både Sigfridsson och Nyman deltog. Sigfridsson ingick då i staben och hade till uppgift att kartlägga området och bearbeta uppgifterna. Nyman var gruppchef för räddningshundsekipage och säkerhetsman.

Fick fram överlevande
Direkt efter veckan i Turkiet kände sig båda beredda att ge sig av igen när deras hjälp behövdes. Detta trots att de var mycket tagna över det de upplevt på katastrofplatsen. Men de hade även en del positivt med sig i bagaget. Svenskarna hade tagit fram två personer levande ur rasmassorna. Om det går att få fram några levande den här gången ställer sig räddningföraren Håkan Hjelm lite tveksam till.
- Det kan ha gått för lång tid, säger han.
Jordbävningen i Algeriet uppmätte 6,7 på Richterskalan. Fler än 1 000 människor har dött, 7 000 skadats och hundratals saknas invånare.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se