Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandbilar rullar i kortege

SANDVIKENSandvikens brandveteraner bjuder på ett unikt evenemang på lördag. Då anordnas ett veteranbrandbilsrally med start i Högbo och några timmar senare målgång på Jerntorget.

- Det blir 30 bilar från Sollefteå i norr till Helsingborg
i söder, berättar Lennart Jonsson och Tommy Källgren som är med i veteranföreningen i Sandviken.
Rallyt har anordnats vid elva tillfällen, men det här är första gången som arrangemanget hölls norr om Dalälven.
Äldsta brandbilen är från 1924. En äkta tidaholmare som finns i Linköping.
- Gästrikland representeras av Ockelbo och Sandviken, säger Tommy Källgren. Ockelbo har en Cheva från 1927 och vi har vår trogna Reospeedwagon från 1928.
- Dessutom visar Sandviken upp kårens första motorspruta från 1924, fortsätter Källgren. En riktig raritet som verkligen är värd att beskådas. Den är tillverkad i Italien.
Rallystarten blir från Högbo och sedan går färden via Sandviken och Sandvik till Bångs där intresserade veteraner får åka med Emma till Strandbaden i Årsunda där det blir lunchuppehåll.
- Naturligtvis är publiken välkommen att titta på bilarna vid Strandbaden, säger Lennart Jonsson.
Slutmålet är Jerntorget, men först ska de 30 ekipagen köra i kortege på gågatorna i centrum. Veteranerna har fått tillgång till hela Jerntorget.

JÖRGEN LARSSON