Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branden var anlagd

/
  • Flera personer var fast i sina lägenheter och kunde inte ta sig ut sedan trappuppgångarna rökfyllts.

Gävlepolisen kan nu konstatera att den brand som utbröt i ett bostadshus i Andersberg i kväll var anlagd.

Annons

Enligt Bosse Westergren, förundersökningsledare på polisen, råder det ingen tvekan om att branden var anlagd.
- Det är någon som har tänt eld på en madrass som låg i en barnvagn. Eftersom det var mycket stor spridningsrisk rubricerar vi händelsen som grov mordbrand, säger han.

Det var vid 19-tiden i kväll som larmet om branden på Vinddraget 12 i Andersberg kom. Det var en gång på bottenvåningen, som gick mellan husets tre trappuppgångar,  som brann. Alla tre trappuppgångarna rökfylldes och många människor blev instängda i sina lägenheter. Huset har fem våningar och det finns tre eller fyra lägenheter på varje våningsplan. I panik hoppade flera personer ut från fönster och balkonger. Några hoppade från andra våningen. En äldre dam fick föras till sjukhus med lättare rökskador. Ingen annan person uppges ha skadats.

Branden kunde släckas på någon timme, men trappuppgångarna var så pass rökfyllda att räddningstjänsten inte kunde gå in och evakuera de personer som fanns i lägenheterna. Först efter någon timmes ventilering kunde räddningstjänsten och polisen gå in i huset för att kontrollera att ingen person skadats. Samtliga boende evakuerades.

Trots den stora rökutvecklingen verkar det inte som att lägenheterna behöver saneras. Därför har polsien nu gett de boende tillåtelse att återvända till sina lägenheter.

Mer läsning

Annons