Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Branden vattenbombades

Branden startade i närheten av Mosjöns södra delar och spred sig snabbt i de torra markerna ner mot och upp för Kroksjöberget i kommungränstrakterna av Ockelbo och Bollnäs
Då elden fortsatte att sprida sig okontrollerat tvingades räddningstjänsten att utöka bemanningen med hjälp från stationerna i Ockelbo, Holmsveden, Järbo och Sandviken.

Brandflyg hade också satts in för att säkerställa att inga byggnader var i fara.

Efter några timmar hade brandmännen arbetat sig runt det eldhärjade området. Men det var först sedan en brandhelikopter från Östersund kommit till undsättning med vattenbombning som räddningstjänsten vid 19-tiden lyckades ta kontroll över eldhärdarna.

– Vi har omringat elden förutom på ett ställe där helikoptern vattenbombar. Två timmerhögar precis intill en skogsväg gör att vi har svårt att komma in med våra bilar. Så fort vi släckt där kommer vi att arbeta oss inåt, säger Magnus Östlund, inre befäl vid räddningstjänsten i Gävle.

Mer resurser behövdes inte under gårdagskvällen. Men genom avlösningar tog utvilade brandmän över nattens arbete.

– Vi har många timmars jobb kvar. Förhoppningsvis kan vi lämna över marken till ägaren under onsdagen. Denne får nog räkna med eftersläckningsarbete under flera dygn, säger Magnus Östlund.

I går kväll vid 22-tiden beräknades ett 40 hektar stort område ha brunnit upp under dagen. Vad som orsakat branden hade ännu inte fastställts.

– Men det finns misstankar om gnistor från arbetande skogsmaskiner. Det har förekommit avverkning där uppe så risken är stor för det, säger Magnus Östlund.