Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bränder efter åskovädret

Eftermiddagens åskoväder orsakade bränder och andra problem på flera håll i länet. Gästrike räddningstjänst fick in en rad larm i blixtnedslagens spår. Dessutom fortsätter larmen under kvällen

- Det har varit lite körigt under eftermiddagen. Ett tag kändes det som om det började brinna efter varje blixtnedslag, med bränder kors och tvärs i länet, berättar Johan Melin, inre befäl på räddningstjänsten och sammanfattar eftermiddagen.
- Totalt har vi varit ute på åtta larm. Vi har varit snabba fram till samtliga platser och kunnat släcka de eldar som uppstått innan de hunnit sprida sig till något större.
Det handlade inte bara om bränder till följd av åskan. SOS-Alarm fick in samtal om att blixten slagit ner i en villa i Ockelbo. Det började inte brinna i huset, men en hund ska ha blivit livrädd och bitit sin ägare.
En elledning vid Riks 80 i närheten av Mackmya fattade eld, men det kunde alltså släckas snabbt.
SOS fick också larm från Kungsberget där privatpersoner hörde av sig om rökpelare i skogen som krävde räddningstjänstens insatser.
Även Hälsingland drabbades av åskovädret, där rapporterades skogsbränder flera ställen, liksom i Dalarna.
- Just nu brinner det ovanför Järbo men på andra sidan om gränsen till Dalarna så det ligger utanför vårt distrikt, berättar Johan Melin vid halv sextiden på kvällen.
- Värst har Bollnäs drabbats. Där har de fått ta till helikopter och brandflyg för att släcka.
Kvart över sex på kvällen kom ännu ett larm i åskans spår; då kom larm om en skogsbrand 150 meter från Ösarvägen i Valbo. När räddningstjänsten kom till platsen brann det med med öppen låga men i mindre omfattning. Insatsen för att släcka tog omkring en halvtimma.

Ännu ett larm under kvällen var att 18.22 rapporterade en helikopter om rökutveckling vid Trollberg, Ockelbo. Läget där var ännu kvart över sju på kvällen okänt, räddningstjänsten höll fortfarande på med att orientera sig.