Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandkår vill locka skolelever

SANDVIKEN
Bli brandman. Den uppmaningen ger räddningstjänsten till gymnasieelever i valet och kvalet.

I höst startar den första eftergymnasiala utbildningen i yrket.
Den ville räddningstjänsten marknadsföra när Sandvikens brandmän, tillsammans med polis- och ambulanspersonal, i går bjöd in gymnasieelever till Sandvikens brandkår för att locka till de olika yrkena.

Tvåårig utbildning
- Förr har utbildningen varit 15 veckor. Nu blir det en tvåårig utbildning med en lite annan inriktning. Förut var det bara operativt arbete. I framtiden kommer vi att jobba mer förebyggande. Det blir ett annat tänkande helt enkelt, säger Lars Sigfridsson, områdeschef för västra Gästriklands räddningstjänst.
Fortfarande finns dock få kvinnor i yrket.
- Jag tror det kan bli mer flickor nu när det finns en mer riktig eftergymnasial utbildning. Nu är kvinnorna tyvärr väldigt dåligt representerade, säger Lars Sigfridsson.

Få tjejer
Och bland de besökande eleverna fanns få tjejer.
Mathias Johansson, elev på byggprogrammet, var nyfiken på de tre yrkeskategorierna - men inte övertygad.
- Det är kul att kolla lite bra. Jag vet bara att jag inte vill sitta framför någon dator utan hellre vara ute och göra något praktiskt. Bygg är bra. Jag ska göra klar lärlingstiden där först först, sen får vi se.

SOFIA ÖHLANDER