Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandkåren klarar hjärtstillestånd

HAMRÅNGEHamrånges egen ambulansverksamhet drogs visserligen in för ett tiotal år sedan, men nu kommer den forna ambulansens defibrillator till nytta igen. Och ger därmed en rejäl förstärkning till Hamrångebygdens akutsjukvård.

Nyligen har åtta man av brandstyrkan vid Bergby Brandkår genomfört slutprovet för delegering och får därefter omgående använda defibrillator som behandling vid hjärtstillestånd. Verksamheten i Hamrånge, som sker i projektform och ska utvärderas efter ett halvår, är den första i länet och kommer att följas upp av Socialstyrelsen.
- Det här innebär en enorm förstärkning som jag ser det och det är en verksamhet som kommer att byggas ut mer och mer. Vi har fem deltidsstationer inom Gästriklands Räddningsförbund, säger Peter Bergh, projektledare från Gästrikeambulansen. Nära till hands bör till exempel både Hedesunda och Österfärnebo ligga
Bergby Brandkår rycker alltid ut vid akutlarm där det tar längre tid än tjugo minuter för ambulans att nå fram. Brandkårens personal kan vara på plats inom tio minuter och det kan vara livsavgörande vid hjärtstillestånd, säger Peter Bergh.
- Då är det väldigt bråttom med den första insatsen. Med den utrustning som ambulansen sedan har när den kommer förstärks behandlingsmöjligheterna ytterligare.
Verksamheten innebär att även distriktssköterskan kan kalla in hjälp från brandkåren om en akut situation uppstår.
- En trygghet för alla parter, inte minst för de som drabbas, menar Peter Bergh.
MARIANNE LUNDQVIST