Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandpost farligt saboterad

GÄVLE
När vandaler saboterade en brandpost i Bomhus under natten till måndagen kunde man ha orsakat en katastrof.

Hade det börjat brinna i något av husen på Vikingavägen kunde släckningsarbetet ha försvårats - nära brandposten ligger en förskola.
- Det kunde ha blivit en fördröjning, säger Magnus Östlund, styrkeledare på brandkåren i Gävle.
Det fanns även risk för översvämningar och mest troligt är att den eller de som ligger bakom blir misstänkta för sabotage, ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse.
Strax efter tre natten till måndagen ringde polisen till Gävle Vatten för att larma om vad man först trodde var en vattenläcka med naturlig orsak.

Vägskylt nedkörd
Ur brandposten sprutade vattnet tre meter rakt upp i luften. Att den inte gått sönder av sig själv stod klart när jourpersonalen såg att någon skruvat upp brandposten och kört ned en vägskylt i luckan.
Vandalerna hade även vidtagit mått och steg för att vattnet inte skulle rinna undan - en näraliggande rännstensbrunn hade blockerats med morgontidningar, stulna från brevlådor i närheten.
- Dessutom hade man lagt ett järnlock på. Det kunde ha orsakat källaröversvämningar. Även ur brandsläckningssynpunkt är det allvarligt, säger Benny Söderlund, arbetsledare på Gävle Vatten och en av de första på plats efter larmet.

Reparerad direkt
Räddningstjänst, polis, Gävle Vattens jourstyrka och Markbyggarna ryckte ut till platsen, direkt efter larmet eller senare. Redan fram på småtimmarna var brandposten reparerad.
En man som rastade sin hund rapporterade att det funnits många ungdomar på platsen före sabotaget.
- Troligtvis var det ungdomar. Ett pojkstreck. Men ett allvarligt, säger Benny Söderlund, arbetsledare.
Just att händelsen var lokaliserad till södra Bomhus kan betyda att det finns ett samband med andra uppmärksammade fall av förstörelse.

Ingen gripen
I februari i år förstördes Viking Närköp i en anlagd brand. Utredningen övertogs av ungdomsroteln när man började misstänka att unga förövare låg bakom. Ingen har kunnat gripas eller åtalas för brottet.
På förskolan Vikingagården, ett stenkast från den saboterade brandposten, krossades 19 fönsterrutor i februari i fjol.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se