Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brann - trots flamskyddsmedel

Maria Nässert, talesperson för bockkommittén i Gävle, är både lite bedrövad och arg när TT frågar henne hur det känns att den jättelika halmskapelsen åter har förstörts.

– Den ska ju står där på Slottstorget. Vi skulle ju både fira jul och nyår med bocken på plats. Vi är jätteledsna för att man inte kan låta den vara. Det ska vara en halmbock på Slottstorget. Så är det, säger hon bestämt.

Årets upplaga hade enligt Nässert både fått bevakning och flamskyddsmedel för att försöka omöjliggöra attentat.

– Men skydd är ju ingen garanti för att den inte kan brinna, säger hon.
Nässert konstaterar också att det är polisens sak att utreda hur branden startat.

TT: Många har hävdat att det kan bli bra reklam för Gävle även om någon tuttar på bocken och den bränns ner. Vad säger du om sådana tankar?

– Bockkommittén är väl medveten om att det är historien om bocken som har gjort den känd, svarar Maria Nässert och fortsätter:

– Men den har aldrig varit så uppmärksammad som de år den har fått stå kvar. När vi hade den impregnerad 2006 och 2007 hade vi otroligt mycket besök från hela världen.

Och det är det bockkommittén vill uppnå: bocken ska vara på plats och göra Gävleborna stolta och sprida julstämning.

TT