Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bredband direkt in i teven

GÄVLEGävle blir i höst först i Europa med att testa bredbandsuppkoppling via de markbundna digitala tevekanalerna.

I höst inleds ett försök där det digitala tevenätet används i båda riktningarna. Det blir vad man kallar interaktivt. Det innebär att man kan få bredband för Internet direkt in i teven. Gävle blir först i Europa med bredbandsuppkoppling mellan teveantennen i ett hushåll och masten för de marksända tevekanalerna.
Projektet presenterades i ett seminarium om bredband i Valhall på högskolan där näringsminister Björn Rosengren deltog.
Statens jättesatsning på ett digitalt marknät för teve är så här långt en riktig flopp. Terracom, det statliga företag som svarar för sändningarna, lider svårt ekonomiskt av den orsaken. Det blir kanske ändring på detta om planerna på att nyttja det marksända digitala tevenätet i båda riktningarna fungerar som det är tänkt.
Post- och telestyrelsen har sagt ja till den testlicens som möjliggör provet. Det innebär att Gavle Net från i höst kommer att kunna prova bredbandsuppkoppling via det marksända tevenätet till ett enskilt hushåll. Vilket är ännu inte bestämt. Däremot är det klart att signalerna kommer att sändas från och tas emot av en antenn på länssjukhusets tak.
- En fantastisk chans att påverka framtiden, sa Ulf Borbos från Gavle Net. Gävle Energi blir som ägare till Gavle Net huvudman för projektet. Gävle Energi har sökt en halv miljon kronor till projektet från länsstyrelsen.
- Vi hoppas på mer pengar från näringsdepartementet. I ett andra skede tänker vi genomföra ett storskaligt test. Då krävs nya sponsorer. Gävle Energi har inte råd att driva ett sådant projekt, säger Ulf Borbos.
Han räknar med att det kommer att kräva cirka två års utveckling innan det kan bli fråga om marknadsmässig användning av den nya bredbandstekniken.
Gavle Net jobbar mycket med att finna nya sätt att finna access, tillgång, till bredband för hushållen i kommunen. En Boxerbox som också kan sända och inte bara ta emot datasignaler är alltså inte enda metoden utöver det fiberoptiknät som grävts ner i centrala områden. En annan variant som man hoppas på är bredband via el-nätet.
Gavle Net hoppas att det digitala tevenätet kommer att kunna täcka upp områden i kommunen som är för glest befolkade för att kunna komma ifråga för fibernät.
Tekniken kommer att levereras av Stockholmsföretaget T&W, Television & Wireless. Idégivaren Malte Lilliestråle, tidigare Ericssonanställd i Gävle, är numera verksam i T&W.
Näringsministern såg uppenbarligen bredbandsplanerna direkt in i teveapparaten som en möjlig väg till att sätta fart på digitaliseringen av det svenska tevenätet.
- Oj, här kanske vi kan rätta till Terracoms finanser, sa han med ett leende.
Rosengren bjöd på stående fot in aktörerna i projektet till Stockholm för att närmare informera IT-experterna på näringsdepartementet.
Anordnare av seminariet var Kungsbäcks IT-centrum, KIT, tillsammans med en rad IT-företag. Ungefär 75 personer deltog.

OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se