Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brev till skolbarnens föräldrar i Sandviken

Annons

Jag arbetar som lärare på högstadiet i Sandviken. De neddragningar som gjordes i julas innebar en fördubbling av antalet elever jag undervisar. Det säger sig självt att jag nu varje dag måste göra ett bättre jobb, men med ett sämre resultat. Till er föräldrar med barn i grundskolan vill jag berätta vad de kommande neddragningarna kommer att innebära:

Större klasser. Detta innebär att varje elev får ännu mindre tid. Elever tvingas byta klass eller slås ihop med andra klasser och byta lärare IGEN!

Högpresterande elever prioriteras bort av läraren, som är skyldig att försöka få så många som möjligt att uppnå målen. Dessa elever kommer alltså inte alls nå så långt som de skulle kunna. Men, det allvarligaste är att elever med särskilda behov, som nu går i liten grupp, kommer att slussas tillbaka till helklass, i grupper om 30 elever. I och med detta berövas de alla möjligheter att nå målen och få en dräglig skolgång.

Vi lärare tvingas alltså begå tjänstefel varje dag, eftersom det står i våra styrdokument att vi ska anpassa vår undervisning till varje enskild elevs nivå. Detta var svårt tidigare, men nu en ren utopi. Vi kommer att tvingas skicka ut störande elever i korridorerna. Eftersom det kommer att finnas färre rastvaktande vuxna, kommer detta att leda till ökat våld, mobbning, skolk, med mera. Det kommer att bli en skev åldersspridning i lärarkåren, då det är de äldre lärarna som får vara kvar, vilket medför att eleverna går miste om nya pedagogiska idéer och unga och engagerade lärare. Om något år går större delen av kvarvarande lärare i pension, vilket leder till nya lärarbyten och organisationer som står med endast nyanställda pedagoger. Alla ovan nämnda faktorer leder givetvis till en ökad arbetsbelastning och ökad stress för oss lärare, som redan nu går på knäna. Ökade sjukskrivningar leder till ökade kostnader för kommunen. Så, min uppmaning till er föräldrar som fortfarande har era barn i den kommunala skolan: Ställ de ansvariga politikerna till svars. Fråga varför era barn offras till förmån för skrytbyggen och luftslottstjänster inom det löjligt överdimensionerade Kunskapskontoret.

Till ansvariga skolpolitiker i Sandvikens kommun vill jag bara citera en tidigare Robinsondeltagare: Skämmes, tamefan!

Förtvivlad, förbannad och frustrerad lärare

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare