Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Briggen Gerda blir ”piratskepp”

Piratpartiet köper briggen Gerda för att använda henne i sin valkampanj. Köpesumman är än så länge hemlig.

– Vi är övertygade om att det här är en bra lösning, säger föreningen briggen Gerdas ordförande.

För bara några dagar sedan vacklade briggens öde mellan konkurs och att bilda en stiftelse med hjälp av sponsorer.

– Vi kontaktade partistyrelsen som snabbt satte in ett extramöte. De tyckte precis som vi här i Gävle att ett piratskepp skulle passa utmärkt i vår valkampanj. Vi hade vind i seglen inför valet till Europaparlamentet och kan få en vågmästarroll i riksdagen om vi kommer in, säger Andreas Rönnqvist, ordförande i Piratpartiets Gävleborgskrets.

Han berättar vidare att briggen Gerda ska användas under partiets valkampanj under sommaren och hösten. Partiet kan på ett spektakulärt sett besöka alla hamnstäder efter Sveriges kust.

Berndt Adetoft är lättad. Gävle kommun ville inte ha briggen, de som skulle bilda stiftelse, tre företag och en bank, drog sig ur, Kinaresorna gick om intet och Furuviksparken ville bara hyra briggen. Men i och med att Piratpartiet nu köper briggen Gerda kan föreningen lösa alla skulder och betala leverantörsfordringarna.

– Det är tråkigt att briggen Gerda försvinner från Gävle men det här var nog ändå den bästa lösningen, säger Berndt Adetoft.

Piratpartiet kommer så snart som möjligt att rusta upp briggen och hissa partiflaggan.

– Vi tar över Gävle kommuns slogan ”Välkommen ombord”, skrattar Andreas Rönnqvist.

I dag, den första april, skriver Föreningen Briggen Gerda och företrädare för Piratpartiet under köpeavtalet.