Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Briljant barndomsskildring!

DN-krönikören Hanna Hellquist romandebuterar med en briljant uppväxtskildring.Ibland har hon kritiserats för att vara för privat i sitt sätt att skriva, kanske framför allt i de intervjuer hon gjort, men här visar hon hur, som man brukar säga, det allra mest privata även kan vara allmänmänskligt.

Hon är som sagt privat, men också personlig, självutlämnande och inte minst fantastiskt rolig i sitt sätt att beskriva sin barndom med familjens otaliga husdjur (getter, hundar, ormar, papegojor och allt där emellan) som utgångspunkt, och hennes karakteristiska stil gör att Karlstad Zoologiska står ut bland senare års uppväxt- ältande böcker, trots att även Hellquist bok starkt kretsar kring en problematisk papparelation.

Traditionell kapitelindelning saknas, istället är boken uppdelad i episoder som alla handlar om ett nytt djur. Att använda barndomens husdjur på detta sätt är träffande i sin enkelhet då relationen barn-husdjur är lätt för de flesta att identifiera sig med.

Tonen är rak och osentimental men i kombination med händelserna som beskrivs blir resultatet ändå, eller kanske just därför, känslofullt. Hellquists förmåga att ärligt och okonstlat gestalta det djupt tragiska, utan att det blir det minsta patetiskt, är näst intill unik just nu.

Tina Hemmingsson